Leica Mystery Bird Competition 2019/2020, de uitslag.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
In mei 2018 zijn we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition gestart. Een vogelquiz waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had, maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs: een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica/Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels jeugdige talenten op vogelgebied.
Hoe ging het in zijn werk?
Vanaf augustus 2019 verscheen er iedere maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition/Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een dvd-pakket bestaande uit de dubbel-dvd Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel-dvd Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1 keer kans op deze prijs; mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).
Na ruim twaalf maanden hebben we een winnaar. Iemand die alle 24 foto’s goed heeft. De hoofdprijs bestaat uit een top-verrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze prachtige verrekijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).
Tijdens de eerste rondes deden er veel mensen mee, naar verloop van tijd werd de animo wel iets minder, maar dat is normaal bij lang lopende competities, maar de aanhouders hebben er het meeste van geleerd. Dat is de hoofdreden dat wij deze competitie gestart zijn.
Wie zijn de makers van deze quiz?
Tim Schipper (20) en Koen Stork (19), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student biologie (waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we hen gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf-ontdek-competitie en local patch.
Uitslag ronde 12:
Quizvogel nummer 23
Quizvogel nummer 23 (foto: Marc Guyt)
We kijken naar een vliegende zangvogel. De vogel komt vrij fors over met een plomp lichaam, dikke poten en een krachtige snavel (incl. haakvormige punt). Deze dingen bij elkaar opgeteld maakt het een klauwier. Er zijn nogal wat klauwiersoorten gezien op het eiland (7) maar één simpel kenmerk filtert er al drie weg: de witte vlek op de vleugels. Deze ontbreekt of is duidelijk kleiner bij Grauwe, Daurische en Turkestaanse Klauwier. Dan blijven er vier soorten over: Klapekster, Kleine Klapekster, Steppeklapekster en Roodkopklauwier. Ondanks dat de kleur op de kop niet te zien is, zijn de grote witte schoudervlekken en witte bovenstaartdekveren (en deel van de stuit) wel te zien. Dit laat maar één soort over: Roodkopklauwier.
Quizvogel nummer 24
Quizvogel nummer 24: (foto: Harvey van Diek)
Deze mystery bird betreft een deel van een overvliegende eend (zie o.a. de zwemvliezen). Er zijn een hoop soorten om uit te kiezen maar door de kenmerken op een rijtje te zetten beperken we de mogelijkheden. De vogel heeft witte onderdelen en donkere poten, dit sluit al een hoop soorten uit. Daarnaast laat de vogel een voor de soort typisch patroon op de ondervleugel zien: donkere hand- en armpennen met alleen lichte toppen op de armpennen (dus zonder wit vlak als bij bijvoorbeeld Brilduiker en Grote en Middelste Zaagbek) donkere grote dekveren (met lichte toppen) contrasterend met de lichte middelste dekveren en oksel. De combinatie van deze kenmerken maakt deze mystery bird een Nonnetje.
Quizvogel nummer 24: Nonnetje (foto: Harvey van Diek)
Ronde 12 was niet de moeilijkste. De meeste deelnemers hadden beide soorten goed. Met één persoon die na 11 ronden alles goed had en met vijf personen die 21 vogelsoorten goed hadden (dus nog maar één fout) was de laatste ronde best spannend. Echter, alle zes de topdeelnemers hadden ook de laatste twee soorten goed. Daarmee heeft één iemand alle 24 soorten goed geraden. Klasse!!
Nog één keer alle uitslagen op een rij:
Foto 1: IJseend
Foto 2: Fluiter
Foto 3: Snor
Foto 4: Kleine Alk
Foto 5: IJsvogel
Foto 6: Woestijnplevier
Foto 7: Bosruiter
Foto 8: Visdief
Foto 9: Brilduiker
Foto 10: Fitis
Foto 11: Kleine Plevier
Foto 12: Pijlstaart
Foto 13: Noordse Nachtegaal
Foto 14: Kuifeend
Foto 15: Roodkopklauwier
Foto 16: Smelleken
Foto 17: Buidelmees
Foto 18: Braamsluiper
Foto 19: Pontische Meeuw
Foto 20: Sperwergrasmus
Foto 21: Zwarte Ruiter
Foto 22: Bonte Tapuit
Foto 23: Roodkopklauwier
Foto 24: Nonnetje
En dus maar één persoon, van de ruim 100 deelnemers, die alle 24 soorten goed had. Dit is Bram Ubels. Bram van harte gefeliciteerd. Voor jou wacht een prachtige Leica Trinovid 8x32HD verrekijker. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta.
Er waren zoals al geschreven vijf mensen die de tweede plaats delen. Al deze vijf mensen hadden één vogelsoort niet juist. De tweede plek is daarmee voor Diederik Kok, Nils van Duivendijk, Peter Adriaans, Ton Eggenhuizen en Victor Eggenhuizen. Leuk is dat ze (op Ton en Victor na) allen een andere soort fout hadden. Jullie allemaal gefeliciteerd met deze eervolle vermelding.
Grote dank is verschuldigd aan Tim Schipper en Koen Stork die gedurende twee jaar deze competitie inhoudelijk georganiseerd hebben, Hulde. Ook dank aan alle fotografen die foto’s beschikbaar hebben gesteld voor deze competitie. We beraden ons nu weer op iets nieuws waar iedereen van kan leren en waarbij het leuk is om maandelijks mee te doen. Heb je ideeën, dan zijn die altijd welkom.