Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 5
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
In mei 2018 startte we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition. Een vogelkwis waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs. Een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels Jeugdige talenten op vogelgebied.
Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met wederom 12 nieuwe ronde van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.
Hoe werkt het?
Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).
Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).
– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php
Wie zijn de makers van deze kwis?
Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student (beide Biologie, waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf ontdek competitie en local patch.
Uitslag ronde 4:
Kwisvogel nummer 7
Kwisvogelnummer 7: Bosruiter (foto: Koen Stork)
We kijken hier naar een close-up van een steltloper. Het vlekkerige patroon van de kop is daarbij te zien. Ook opvallend zijn de zwarte teugel, lichte wenkbrauwstreep tot achter het oog die het breedst is voor het oog, witte oogring (lichtste gedeelte van de kop) en donkere kruin (ongeveer zelfde kleur als teugel. Aan de voorkant van de nog net zichtbare kruin is geen middenkruinstreep zoals bij het meest genoemde foute antwoord Breedbekstrandloper. Daarnaast zou je bij deze soort een meer contrastrijke kop verwachten met meer zwarte tekening in plaats van de hier bruine tekening. Er blijft dan maar één soort over en dat is Bosruiter.
Kwisvogelnummer 7: Bosruiter (foto: Koen Stork)
Kwisvogel nummer 8
Kwisvogelnummer 8: Visdief (foto: Karel Mauer)
Een aantal mensen dachten bij deze Mystery Bird aan een steltloper, en dan met name aan een franjepoot. Door de overall lichte indruk, weinig tekening op de ondervleugel en vooral de gevorkte staart is dit echter een stern. Het betreft een jonge vogel door de bruine tekening op de staart, tertials en dekveren. De stern heeft geen donkere achterrand aan de handpennen. Daarnaast zijn de armpennen (vooral centra) wat donker en is de staart niet heel diep gevorkt. Deze combinatie van kenmerken komt maar op één soort uit: Visdief!
Visdief (Foto: Karel Mauer)
Ronde vier was voor veel deelnemers een moeilijke ronde. Vooral de bosruiter gaf vele uiteenlopende antwoorden. Maar gelukkig waren er ook weer een aantal goede antwoorden. Er begint zich een leuke ranking af te tekenen. Er zijn meerdere deelnemers die alles nog goed hebben. Ook zijn er een aantal deelnemers met nog maar één fout antwoord. Het blijft dus spannend. Er zijn nog alle kansen, dus doe mee. Deze ronde hebben we Job ’t Hoofd getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed had. Job jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adres gegevens.
ronde 5
Kwisvogel nummer 9
Kwisvogel nummer 10
Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.
Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt wordt op deze website.