Nieuwe veelbelovende telescoop van Opticron
Opticron heeft al een paar jaar een hele fijne en compacte telescoop op de markt. De MM4 GA60 ED met een diameter van 60mm. Deze perfecte telescoop, voor wie niet teveel gewicht wil meenemen, krijgt er dit voorjaar een iets grotere broer bij: De MM4 GA77 ED met een diameter van 77 mm. De MM4 GA77 ED gaat 1. 278 euro kosten. Voor die prijs zijn we natuurlijk uiterst nieuwsgierig hoe de kwaliteit is. Is het een dure telescoop of niet?
Als Vogelinformatiecentrum hadden we de eer om het eerste exemplaar te mogen testen. Na een halve dag testen weten we één ding zeker …
Opticron brengt al heel lang goede middenklasse verrekijkers en telescopen op de markt. Het merk is vooral in Engeland mateloos populair onder de beginnende en iets gevorderde vogelaars. De telescopen uit de MM4 serie komen worden gemaakt in Japan, meestal een teken dat de kwaliteit wel goed is.
Voor de telescopen van Opticron, die allemaal een verwisselbaar oculair hebben, bestaan er verschillende oculairen: de HR, HDF en SDL. De HR en HDF zijn de oculairen die geschikt zijn voor de niet-ED telescopen. De SDL, het topoculair, komt het best tot zijn recht op de ED telescopen. De nieuwe MM4 GA77 ED kunt u dus het beste uitrusten met een SDL oculair. Zo hebben we deze telescoop ook getest.
Verbazing
Verbazing, dat is misschien wel het beste woord om te omschrijven wat ik ervoer toen ik door de nieuwe telescoop kon kijken. Als eerste viel de compactheid en het gewicht op. Een telescoop met een diameter van 77 mm weegt doorgaans zwaarder. Samen met het oculair weegt de telescoop ruim 1500 gram. Dit is erg licht voor een telescoop met deze diameter. Dan het beeld. Nu weten we dat de MM4 GA60 ED met zijn 60mm lensdiameter met een SDL oculair in de prijsklasse onder de 1.000 euro al een verbluffend goed beeld geeft, maar deze telescoop is nog beter. Mooi contrast, de lichtsterkte is goed, maar het is vooral de kleurechtheid en het nagenoeg ontbreken van kleurrandjes (chromatische aberatie) wat opvalt. De aanduiding ED geeft eigenlijk aan dat er in de frontlens speciaal glas wordt gebruikt waardoor kleurrandjes en andere kleureffecten nagenoeg ontbreken. In deze prijsklasse is dat echt heel goed.
De vergroting van het oculair is traploos in te stellen van 18x tot maximaal 54x. Ruim voldoende dus. Opvallend is de lichtsterkte bij alle vergrotingen. Ronduit goed. Zelfs op de uiterste vergroting blijft het beeld lichtsterk en scherp. De kijkhoek zou iets groter mogen maar is zeker niet klein, maar het is geen groothoek-oculair zoals ik bij de telescopen van Swarovski gewend ben. Het oculair (SDL) is een beproeft oculair. Al langer op de markt en mooi scherp met een robuuste opdraaibare eyecup. In ingedraaide stand is de telescoop voor brildragers goed te gebruiken. In uitgedraaide stand voor niet-brildragers. Het oculair zoomt makkelijk.
Aan de telescoop zitten maar twee draaiknoppen. Eén dubbele draaiknop om scherp te stellen. Een zogenaamde dual focus. De binnenste voor de grove scherpstelling en de tweede voor de fijne scherpstelling. Eigenlijk een beetje overbodig, want met de eerste draaiknop kan je ook prima fijn scherpstellen. Maar de tweede zit erop en zit niet in de weg. Het scherpstellen gaat heerlijk soepel en smooth. Precies zoals je hebben wilt. De scherpstelknoppen steken wat uit en daardoor denk je dat dit kwetsbaar is, maar met de MM3 en de MM4 die toch alweer een aantal jaar meegaan, hebben we daar nog nooit problemen mee gehad.
De tweede knop zit aan de zijkant. Dit is om de telescoop makkelijk iets te kantelen. Als je met meerdere mensen van verschillende lengte bent kan je op deze manier de inkijk zo zetten dat kortere mensen ook snel even kunnen kijken. Ga je je statief anders instellen dan moet je de vogel ook weer opnieuw in beeld zetten. Nu kantel je de telescoop en dan blijft de vogel gewoon in beeld. De telescoop is verder uitgerust met een stabiele statiefgondel met twee 1/4 standaard aansluiting. Hiermee past de telescoop dus op ieder statief.
Zoals de type-aanduiding aangeeft, is de frontlens van deze telescoop precies 77 mm groot. Daarmee is de telescoop duidelijk lichtsterker dan zijn kleinere broer de MM4 GA60 ED (die 60mm meet). De MM4 GA60 ED is al een verbluffend lichtsterke telescoop die het vooral van zijn kleine omvang en lichte gewicht moet hebben. Door de grotere lensopening wordt de telescoop wel breder en wat langer. Toch is de totale lengte even groot als een Swarovski ATS65 (65 mm). Dit is toch een mooie maat, en met het gewicht van 1500 gram is deze telescoop erg licht vergeleken met andere telescopen met deze diameter. Dus gemakkelijk overal mee naartoe te nemen.
De telescoop is uitgerust met een uitschuifbare zonnekap om enig strooilicht te voorkomen. Ook voorkomt de zonnekap dat de lens met regen te snel nat wordt wat het zicht kan beperken. De telescoop is geheel waterdicht dus onder alle omstandigheden in te zetten. Geïntegreerd aan de regenkap zit een rubber afdekklep voor de lens. Dat er een dop bij zit is goed, maar dat de dop vast zit aan de zonnekap is een missertje. In de wind gaat dit soort kappen altijd klapperen, wat weer trillingen geeft en na verloop van tijd is het rubber doorgesleten en vallen ze eraf. Opticron heeft al aangekondigd er een losse dop bij te gaan leveren. Ik denk dat de meeste gebruikers deze dop er afsnijden of -knippen.
De telescoop kan ook thuis in de tuin gebruikt worden. De kortste scherpstel-afstand is 5,5 meter. Voor het meest voorkomende gebruik dus prima.
De telescoop wordt in twee uitvoeringen leverbaar. In de rechte uitvoering en in de uitvoering met een kijkhoek van 45 graden (zoals wij hem hier op de foto hebben en getest hebben). Soms is een rechte inkijk iets prettiger, maar over het algemeen nemen de meeste mensen een 45 graden inkijk. Grootste voordeel is dat je statief niet zo hoog hoeft om ontspannen te kijken.
Conclusie
Om heel kort te gaan: Opticron heeft met deze telescoop in deze prijsklasse (1278 euro) geen enkele concurrent. Ik ken geen betere telescoop voor dit geld. In directe vergelijking met andere (duurdere) telescopen met vergelijkbare specificaties was de Opticron lichter, kleiner en vaak een fractie scherper. De meeste telescopen in deze kwaliteitsklasse zijn groter en zwaarder en qua kleurbeeld kunnen ze meestal niet aan deze nieuwe telescoop tippen. Natuurlijk zijn er betere telescopen. Maar als ik daarbij ook de prijs betrek dan is dit voor mij DE telescoop met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Als je op zoek bent naar een serieuze telescoop, maar niet het budget hebt om een top-telescoop aan te schaffen, neem deze telescoop dan mee in je opties.
Voor de telescoop is ook stay on case beschikbaar. In twee kleuren: groen (110 euro) en zwart (89 euro).
Uit ervaringen weten we inmiddels dat Opticron prima garantie biedt. Zowel het oculair als de telescoop hebben 25 jaar garantie. Ook de service is goed.
Het programma van aan te bevelen telescopen van Opticron biedt momenteel drie aanraders:
- MM3 60 inclusief HDF oculair. Deze is lekker klein, toch lichtsterk voor alledaags gebruik, maar niet kleur gecorrigeerd (geen ED glas). Prijs: 534 euro
- MM4 GA60 ED inclusief SDL oculair. Deze telescoop is lekker klein, toch lichtsterk genoeg voor alledaags gebruik en zo goed als kleurneutraal zonder kleurafwijkingen. Prijs: 988 euro
- MM4 GA77 ED inclusief SDL oculair. Lichte en lichtsterke telescoop. Onder alle omstandigheden en onder alle vergrotingen licht genoeg. Hoog contrast en kleurneutraal zonder kleurafwijkingen. Prijs 1.278 euro.
De MM4 GA77 ED is vanaf tweede helft april 2019 leverbaar. Plaatst u voor 15 april een bestelling dan bent u er zeker van dat u hem als een van de eerste heeft. Alle bestellingen voor 15 april worden beloond met een gratis stay on case ter waarde van 89 euro.