Review Swarovski NL Pure 8×42 & 10×42 & 12×42
Maandag 6 juli was er reden voor een feestje in het Vogelinformatiecentrum. We mochten de eerste exemplaren van de nieuwe Swarovski NL Pure testen. We kregen de beschikking over de NL Pure 10×42 en de NL Pure 12×42 (met hoofdsteun). Omdat we al een beetje wisten welke kwaliteit deze kijkers gingen brengen, hadden we al een taart besteld.
Nature Lover, Dat is de naam die de nieuwe verrekijker van de directrice mee moest krijgen. NL Pure, één met de natuur. Bijna 7 jaar is Swarovski bezig geweest met de ontwikkeling van deze nieuwe verrekijker. Geen gemakkelijke taak want het huidige topmodel, de EL serie, staat al 20 jaar letterlijk aan de top. Toen de EL in 1999 gepresenteerd werd, was het een ware revolutie in de wereld van verrekijkers. Ergonomic and Light, dat was de basis achter de oude EL. De El heeft een open brug, dat was destijds helemaal nieuw, plus duimuitsparingen en natuurlijk een ongekend helder beeld. Vanaf dat moment bepaalde Swarovski de kijker-markt in het topsegment. 10 jaar later, in 2010 kwam de EL Swarovsion op de markt als update. Een iets slanker vormgegeven variant met de inmiddels bekende en toen baanbrekende field flattener-lenzen. Hierdoor was er opeens geen randvertekening meer en ook geen onscherpte in de randen. En voor brildragers het voordeel dat de EL één van de weinige kijkers was waar je probleemloos met bril toch het gehele beeldveld kon overzien. Niet iedereen vond die field flattener-lenzen een uitkomst, enkele mensen kregen er geen lekker beeld door. Inmiddels is de techniek achter de field flattener-lenzen alweer verbeterd en hoor je daar niemand meer over.
Jaren na de lancering van de EL Swarovision kwam Zeiss met een nieuw topmodel, de SF. Deze was iets lichter en had een breder beeldveld. Nog iets later kwam Leica met een nieuw topmodel, de Noctivid. Deze was iets zwaarder, maar heeft een hoog contrast en hoge scherpte-diepte in het beeld. Zo had ieder topmodel een paar sterke punten.
Nu is daar de NL Pure van Swarovski. Per begin september 2020 leverbaar in de varianten 8×42, 10×42 en 12×42.
Swarovski had dus een uitdaging: haar eigen EL verbeteren en de sterke punten van de Zeiss en Leica overtroeven. Of dat allemaal gelukt is leest u hieronder.
Uit de doos:
Uit de bekende groene doos van Swarovski komt een mooie groene zachte tas waarin een nog mooiere kijker zit. De tas is best ruim en goed gevoerd. De kijker ligt in deze tas op zijn zijkant en staat dus niet meer op de lenzen. Dit voelt wel veiliger aan. Verder zit er in de doos een klein doosje met een blokje zeep en een borsteltje. Dit is even vreemd. Het is bedoeld om de buitenzijde (niet zijnde het glas) mooi schoon te houden. Met het stukje natuurzeep en het borsteltje (beide voorzien van een Swarovski-logo) kan je periodiek je kijker onder de kraan netjes schoonmaken. Dit is voor de mensen die veel in de tropen zijn, of mensen die veel zonnebrandcrème (of andere crème) gebruiken een uitkomst. Antimuggenspul en zonnebrand zijn altijd een aanslag op rubber behuizingen van verrekijkers en telescopen. Maak je ze geregeld goed schoon met water en deze zeep dan blijft je kijker echt veel langer netjes. Verder wordt de kijker geleverd met een luxe brede draagriem die probleemloos aan net nieuwe ophangsysteem van Swarovski gekoppeld kan worden. Deze riem is ook weer verbeterd: hij is zachter en breder geworden en de lengteverstelling gaat een stuk prettiger dan bij het laatste model. Ik hoop dat deze riemen in de toekomst ook bij de EL-serie geleverd gaan worden. Als laatste zitten er ook een regenkapje en twee kleine rubber nopjes in de verpakking, die bedoeld zijn voor mensen die de geïntegreerde lenskappen niet willen gebruiken. Als je die van de kijker afhaalt, kan je de kleine rubberen nopjes daarvoor in de plaats zetten. Een heel compleet pakket dus.
De kijker:
De kijker is uitgevoerd in de bekende groene kleur. Uiterlijk is natuurlijk iets heel subjectief, maar ik ben meteen weg van het uiterlijk van de nieuwe NL Pure. Opvallend zijn de welvingen in de behuizing. Hoewel de kijker ongeveer net zo groot is als de EL42, lijkt hij slanker en kleiner. De kijker heeft geen dubbele (open) brug meer. De verbinding tussen beide kanten bestaat uit een robuuste maar smalle verbinding rondom de scherpstelknop. De scherpstelknop is iets verplaatst ten opzichte van de EL en zit nu precies op de plek waar de meeste mensen automatisch met hun wijsvinger uitkomen; precies goed dus. De kijker heeft geen uitsparingen voor de duimen meer. Maar nu is het hele oppervlak waar je de hand op hebt iets gewelfd. De kijker is over een behoorlijke lengte iets platter gemaakt. Hiermee lijkt het of je een veel kleinere kijker vasthoudt. Het is de eerste keer wel even wennen dat je geen ronde kijkerbehuizing meer voelt maar een plat-ovale kijkerbehuizing.
De kijker voelt daardoor wel kleiner en lichter aan terwijl de kijker helemaal niet lichter is. Het gewicht is met 840 gram (voor de 8x en 12x) en 850 gram (voor de 10x) zeker niet licht te noemen, maar het voelt niet zwaar als je de kijker in handen hebt. Omdat de kijker is uitgevoerd met een verbeterde comfortabele draagriem wordt het gewicht goed verdeeld en kan je er uren mee lopen zonder dat de kijker gaat irriteren. Voor mensen die geen gewicht om de nek willen hebben is er natuurlijk altijd het comfortabele harnas van Swarovski dat ook aan deze kijker past. Daarmee voel je helemaal geen gewicht om je nek.
Doordat de kijker niet meer is uitgerust met een tweede verbinding tussen beide helften (ter hoogte van de lens), pak je de kijker veel makkelijker beet. Een open brug houdt al heel lekker vast maar dit is nog weer fijner. De aansluiting van de riem is net als die van de laatste versie van de EL: een bajonetsluiting met een ronde dop. Wel merk ik dat de veerdruk van de bajonet sterker is geworden. Het kost aanzienlijk meer druk om de aansluiting vast of los te maken. Gelukkig maar, want de sluitingen van de EL (en ook de CL) willen nog wel eens losgaan als je er aan draait. Dit lijkt bij de NL Pure te zijn verholpen.
Ook de eyecups zijn veranderd. De oppervlakte van de oculairlenzen zijn een fractie groter dan bij de EL. Dat vraagt iets andere eyecups. De grootste wijzigingen zitten in het aantal trapjes waarmee ze instelbaar zijn en in de bolling van de rand. Om met het laatste te beginnen: de eyecups zijn duidelijk platter dan die van de EL. Dus voor brildragers betekent dit dat de kijker nog dichterbij kan waardoor het gehele beeldveld beter te overzien is. Omdat daarmee ook het risico aanwezig is dat je zwarte vlekken in beeld krijgt als de bril te dichtbij de ogen komt, is de eyecup zo ontworpen dat deze in 6 kleine stapjes uit te draaien is. Dit zijn er dubbel zoveel als de oude en die van andere merken. Hierdoor is de kijker superfijn af te stellen waardoor iedereen een optimaal beeldveld heeft, zowel brildragers als niet-brildragers. Goed nieuws: de nieuwe eyecups passen ook op de oude EL-kijkers.
Het verschil in eyecups tussen nieuw (links) en oud (rechts).
De lensdoppen zijn gelijk gebleven als bij de EL, dus geïntegreerd aan de behuizing van de kijker, maar zoals bij de EL verwijderbaar. Om lelijke gaten in de behuizing te voorkomen (als men de lensdoppen verwijdert) zijn er opvulrubbertjes meegeleverd.
Nu we alle details gehad hebben, komt natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe de kijkt de kijker? Daar kunnen we heel kort in zijn: ik ben perplex dat deze kwaliteit en dit kijkcomfort mogelijk is. Als hardcore-gebruiker van een EL vroeg ik me af of het allemaal nog veel beter kon. Natuurlijk was ik een beetje jaloers op de beeldbreedte van een Zeiss SF en de kleurdiepte en contrast van de Leica Noctivid. De NL Pure heeft dit alles in één kijker. De beeldbreedte is ongekend. Wat een rust geeft dit en dat gecombineerd met de ragscherpe randen. Het lijkt zelfs dat ook de scherpte van de randen verbeterd is. Het contrast is erg hoog zonder dat de kleuren en de aftekening onnatuurlijk overkomen. Wat mij opviel is dat de beeldscherpte erg hoog is en dat de scherpte-diepte verbeterd is. Dit alles bij elkaar opgeteld maakt het tot een kijker die iedereen zou willen hebben.
De breedte van het gezichtsveld wordt altijd uitgedrukt in een breedte op 1.000 meter afstand. Voor de 8×42 is dit 159 meter. Voor de 10×42 is dit 133 meter en voor de 12×42 is dit 113 meter. Dit geeft vooral rust in het beeld. Naast het brede beeld valt ook de uitzonderlijke lichtsterkte op. Samen met het hoge contrast, wat scherpstellen heel eenvoudig maakt, is dit echt een ultieme kijker voor in de schemering of onder donkere omstandigheden. In die zin wordt het echt een concurrent van de EL50 serie.
Wat direct opvalt als je de kijker voor je ogen zet is het kijkcomfort. Dit is niet in getallen of een cijfer uit te drukken, maar hiermee bedoel ik dat je echt direct een mooi beeld hebt. Je hoeft de kijker niet heel precies op je ogen te zetten om direct een goed overzicht te hebben. Soms moet je kijkers heel goed afstemmen om het mooie ronde beeld te krijgen. Dat gaat met deze kijker zowel met als zonder bril heel gemakkelijk.
De NL Pure 10×42 geeft een heerlijk breed beeld en een fantastische scherptediepte. Hierdoor ben ik minder aan het focussen als ik gewend ben met mijn 10x EL.
De NL Pure 12×42 geeft heerlijke details en een net zo breed beeld als de EL10x42. Dit is natuurlijk ongekend. Door de vormgeving kan je de kijker heel stabiel vasthouden waardoor het kijken door een 12x opeens voor veel meer mensen weggelegd is. Daarbij komt dat Swarovski ook een innovatieve optie voor de NL Pure heeft bedacht. Een hoofdsteuntje. Dit is zo geweldig dat het extra aandacht behoeft.
De close focus is iets minder minder dan bij de huidige EL-serie. Dit houdt in dat je minder dichtbij kunt scherpstellen. Voor de 8×42 en de 10×42 is de close focus 2,0 meter en voor de 12×42 is hij 2,6 meter. Nog steeds heel prettig, maar je kunt je tenen net niet scherp krijgen. Nu moet ik heel eerlijk zeggen, dat ik nog nooit heb meegemaakt dat er iets op m’n tenen zat, dus ik vind dit niet zo’n minpunt. Maar ik weet dat er mensen zijn die voor insecten wel eens heel dichtbij willen scherpstellen.
De focusknop werkt erg soepel en smooth. Je bent ook best snel van close focus naar oneindig. Wat ook helpt is de diepte van het beeld, je bent minder snel out of focus dan bij de EL-serie. Doordat je de knop niet meer kunt uittrekken (omdat de dioptrie-instelling ergens anders zit, zie hieronder) vermoed ik dat er ook minder snel zand in de scherpstelknop komt. De EL kon daar heel goed tegen, maar het knarst zo.
De dioptrie-instelling (om je linkeroog en rechteroog gelijk af te stellen) zit niet meer in de scherpstelknop verwerkt. Deze knop zit nu op de brug net voor de scherpstelknop verwerkt. Het is een eenvoudig te verstellen wieltje met een verhoging in het midden. Je voelt nu ook wanneer deze geheel op neutraal staat (handig voor brildragers, want die moeten hem op neutraal zetten).
Zijn er ook minpunten? Ik heb ze tijdens een dag testen niet kunnen ontdekken. Ik vraag me natuurlijk wel af of het ontwerp niet kwetsbaarder is. Nu de tweede verbinding tussen beide kijkerhelften ontbreekt, denk je snel dat het een kwetsbaar ontwerp is. Toch denk ik dat de kijker, vooral ook door de welvingen in het ontwerp, ontzettend sterk is. Natuurlijk moet je een kijker niet laten vallen. Dat is voor geen enkele kijker goed. De tijd moet dit gaan uitwijzen, maar ik denk dat het goed zit en heb vertrouwen in het vakmanschap van Swarovski.
Het hoofdsteuntje:
Het is maar een kleine accessoire, maar wel een heel prettige. Het zit overigens niet bij de kijker in, je moet het los kopen. We kennen het idee van een voorhoofdsteun al van de BTX. De steun voor de NL Pure is eenvoudig aan de brug van de verrekijker te bevestigen. Door twee imbus schroefjes te verwijderen ontstaan er twee openingen in de brug waarin je het voorhoofdsteuntje eenvoudig vast kunt klikken (en weer los kan halen). De steun kan in 10 standen naar voren of naar achteren ingesteld worden. Hierdoor krijg je meer steun dan wanneer je de kijker alleen tegen de wenkbrauwen of bril aan te drukt. De eerste maal met voorhoofdsteun vond ik wat vreemd. Hij zit wat hoger tegen het voorhoofd dan je zou verwachten, maar als je hem op de goede afstand hebt ingesteld is het echt wel een goede ondersteuning. Vooral voor brildragers is het een uitkomst. Normaal als je geconcentreerd wilt kijken in de wind druk je de kijker wat strakker tegen je bril. Dit is vaak niet zo fijn gevoel op je neus (afhankelijk van je bril) en sommige brillen kunnen daar niet tegen. Dit steuntje kan je zodanig instellen dat je de kijker nu vrij fors tegen je voorhoofd kan drukken zonder dat je bril belast wordt. Ik keek door de 12×42 met steun rustiger dan door een 10×42 zonder steun. Dat geeft wel aan dat het echt werkt. De adviesprijs van de voorhoofdsteun is € 131,00. Bij ons in de webwinkel is het al te bestellen (als pre-order) voor 119 euro.
Conclusie:
Swarovski heeft met het ontwerpen van de NL Pure een ongelofelijke topkijker neergezet. Ik vind de stap van de EL naar de NL Pure een geweldige vooruitgang. Deze kijker zal iedereen behagen. Op dit moment zou ik (los van digitale wensen) geen wensen hebben voor mijn ideale kijker. De prijs is stevig. Natuurlijk is 2.700 euro veel geld, maar als ik zie wat andere topkijkers kosten dan schrik ik niet. Of de kijker het waard is, laat ik graag aan iedereen over. Maar ik weet wel wie de eerste kijker gaat gebruiken die wij geleverd krijgen.
Update 1 september 2020:
Inmiddels zijn de eerste exemplaren uitgeleverd en hebben we de modellen standaard in onze winkel om te testen. Dus hebben we ook de NL Pure 8×42 kunnen testen. Sterke punt van de 8×42 is vooral de beeldbreedte en daardoor de rust in het beeld. Met 159 meter beeld op 1.000 meter afstand is het ongelofelijk wat je allemaal ziet. De kijkervaring door een 8×42 is mede door de grote scherpte diepte, uniek.
Ook ben ik telkens weer verrast door het feit hoe lekker de kijker in de hand ligt. Door de unieke vormgeving en de plek van de welving (versmalling in de kijker) en de positie van de scherpstelknop heb ik tijdens het kijken totaal niet het gevoel dat ik met een redelijk zware kijker in mijn handen sta. Natuurlijk blijft het gewicht fors met 840 gram maar om ermee in de handen te staan is absoluut niet erg.
Prijzen en beschikbaarheid:
Het nadeel van dit soort topkijkers is, dat er ook vaak een topprijs bij hoort. Met deze verrekijker zet Swarovski niet alleen in kwaliteit een nieuwe norm, maar ook qua prijs. De adviesprijzen en onze verkoopprijzen zijn als volgt:
8×42 wordt € 2.870,00. Wij zullen de NL Pure 8×42 aanbieden voor € 2.725,00
10×42 wordt € 2.920,00. Wij zullen de NL Pure 10×42 aanbieden voor € 2.770,00
12×42 wordt € 2.970,00. Wij zullen de NL Pure 8×42 aanbieden voor € 2.820,00
U kunt de kijker gewoon bestellen. Het lijkt erop dat de 12x vanaf oktober ruim op voorraad zal zijn. De 8x zal dan ook op vooraad zijn, echter de 10x zal door de grote vraag (en lopende bestelling) nog wel even schaars blijven. Ondanks dat wij er voldoende besteld hebben, zullen ze de eerste maanden maar mondjesmaat geleverd worden. Wij zullen in de volgende volgorde uitleveren:
- De mensen die definitief besteld en betaald hebben via onze webshop of in de winkel (in volgorde van binnenkomst van bestelling/betaling). Wilt u dit ook klik dan hier.
- De mensen die gereserveerd hebben (in volgorde van binnenkomst van reservering). Reserveren kan en mag gewoon via de mail of per telefoon.
De EL blijft gewoon in het programma van Swarovski. Deze blijven beschikbaar in zes varianten: 8×32, 10×32, 8,5×42, 10×42, 10×50 en 12×50. De prijzen van de EL32 serie en de EL42 serie worden per 1 juli een stuk vriendelijker, de prijzen zijn vanaf heden als volgt:
EL 8×32. € 1.695,00
EL 10×32 € 1.725,00
EL 8,5×42 € 1.850,00
EL 10×42 € 1.870,00
Wij hebben deze topkijkers ook voor deze prijzen in onze webshop staan.
Let op, de specificaties van de EL42 zullen op het punt van de close focus gaan wijzigen. Vanaf september zal de close focus van alle EL42 modellen 3,3 meter gaan bedragen (ipv de huidige 1,5 meter). Wij hebben nu nog voorraad van de modellen met de goede close focus. De close focus van de EL32 modellen blijft gewoon 1,9 meter bedragen.
Let u op, koop Swarovski producten alleen bij de officiële Swarovski dealers waar u de modellen ook kunt testen (of die ook een fysieke winkel hebben). Hiermee voorkomt u problemen met service of garantie.