Swarovski presenteert haar Slimme Verrekijker!
Ontdekken en identificeren, vastleggen en delen. Onder die beloftes presenteert Swarovski haar nieuwe Slimme Verrekijker de dG 8×25.
Al in augustus 2019 ontvingen we als Vogelinformatiecentrum een eerste uitnodiging om kennis te maken met een prototype Slimme Verrekijker van Swarovski, The Digital Guide (dG). Na een eerste artikel hierover op onze site werd het wat stil. Maar nu is deze slimme verrekijker er. Wij mochten als één van de eerste naar Oostenrijk voor een producttraining zodat we u goed kunnen voorlichten over dit nieuwe concept. De nieuwe Slimme Verrekijker is inmiddels te bestellen via onze webshop voor € 1.799,00
Waar gaat het over?
De Slimme Verrekijker is eigenlijk een verrekijker met een digitale camera erin. Tot hier niets nieuws. Maar deze Slimme Verrekijker heeft wifi hotspot waarmee hij direct verbinding kan maken met je mobiele telefoon (of tablet). Via de software van Swarovski kan je op je telefoon of tablet live meekijken met de verrekijker en je kan op je telefoon ook een foto of filmpje van de livestream maken om te bewaren of te delen met vrienden. Ook kan je via zogenaamde Identificatie Apps je foto op naam laten brengen.
Swarovski heeft in eerste instantie samenwerking gezocht met de Merlin ID app. Deze app heeft de connectie met de Slimme Verrekijker geïntegreerd waardoor je de foto die je met de verrekijker of via de livestream maakt ook meteen kan laten identificeren. Het werkt allemaal heel makkelijk. Je kijkt door de verrekijker en maakt een foto. De foto komt op je telefoon. Daar kan je kiezen om de foto direct te laten identificeren. Dit kan automatisch via de Merlin App, maar je kunt natuurlijk ook kiezen om de foto in een andere app te laten identificeren. Waarneming.nl heeft de app ObsIdentify, die ook voortreffelijk werkt en niet alleen voor vogels is.
The Digital Guide 8×25 / Slimme Verrekijker.
Voor Swarovski is het een geheel nieuwe weg die men inslaat. Naast de onder vogelaars immens populaire kijkers als de CL, SLC en EL series wordt daar nu de dG aan toegevoegd. En ik moet eerlijk zeggen, het is met recht een Gids. Letterlijk want met één verrekijker kunnen maximaal 5 devices zoals een mobiele telefoon of een tablet via de wifi hotspot verbonden worden, dus je kan met meerdere mensen meekijken met degene die de kijker vasthoudt. Voor de vogelgidsen / excursieleiders onder ons kan dit een waardevolle uitbreiding van de uitrusting zijn. Wat je door de verrekijker ziet, wordt zonder enige vertraging afgespeeld op je telefoon (tot op maximaal 5 telefoons). Mensen kunnen dus gewoon digitaal meekijken.
Hoe werkt het en de instellingen.
Het concept van de Slimme Verrekijker is heel eenvoudig. In de behuizing zit een digitale camera verwerkt die ongeveer dezelfde beeldhoek maakt als de verrekijker. Op het oog lijkt het nieuwe apparaat wel iets op een gewone compacte verrekijker, maar als je goed kijkt zijn er grote verschillen. Het is geen binoculair zoals een gewone verrekijker. De Slimme Verrekijker is gebaseerd op een monoculair, dus je kijkt maar met één oog.
Swarovski heeft daarvoor de techniek gebruikt van de CL Pocket. De Slimme Verrekijker is dus een 8×25. Dit houdt in dat de vergroting 8x is en de diameter van de frontlens 25 mm is. Dit is niet erg groot, maar iedereen die een Swarovski-verrekijker gewend is weet dat Swarovski-glas erg scherp en helder is. Dus ook deze Slimme Verrekijker geeft, ondanks dat het een monoculair met relatief kleine diameter is, een erg scherp en helder en contrastrijk beeld. De tweede lens die je aan de voorzijde ziet is de lens van de ingebouwde digitale camera. Het betreft een 13 megapixel camera. Veel specificaties zijn er nog niet bekend gemaakt. Het is een camera met een Sony-chip, maar specs als afmetingen, verwerking en lichtgevoeligheid zijn op het moment van deze review nog niet bekend gemaakt. Scherpstellen van de Slimme Verrekijker doe je met een centrale scherpstelknop. Hiermee stel je ook de fotocamera scherp.
Wel moet je voor gebruik de dioptrie voor de camera goed instellen. Omdat ieder oog iets kan verschillen in scherpte is het belangrijk dat je de camera daar goed op afstemt. Dit is in de praktijk heel eenvoudig. Je stelt eerst de kijker goed scherp op een vast onderwerp. In beeld zijn in de denkbeeldige hoeken (want je hebt een rond beeld) zogenoemde hoekpuntjes te zien die de randen van de foto voorstellen. Deze moet je ook haarscherp in beeld hebben. Dit doe je voor jouw oog éénmalig door de dioptrie knop iets te verdraaien totdat deze hoekmerktekens scherp in beeld zijn. Als je het beeld en de hoekpuntjes scherp hebt, dan heb je in het vervolg haarscherpe digitale foto’s als je de verrekijker goed scherp stelt Je kan de digitale camera zo instellen dat deze binnen een beperkt bereik zelf de scherpte nog iets bijstelt. Een soort autofocus voor het geval jij de kijker net niet helemaal scherp had. Dit werkt goed maar kost wel wat tijd. Dit resulteert tot een vertraging bij het afdrukken. Als je met deze functie ingeschakeld een foto wilt maken, dan duurt het circa een halve seconde tussen het indrukken van de ontspanknop en het daadwerkelijk maken van de foto. Bij snel bewegende vogels is dat een grote handicap. Als je de autofocus functie uitzet (dit kan in de software op je telefoon) dan gaat de foto direct als je de ontspanknop indrukt (zoals het hoort). Maar je moet dan optisch goed hebben scherpgesteld.
De camera heeft ook een stabilisator aan boord. Dat zie je niet door de verrekijker maar het fotodeel vangt beperkte beweging op. De stabilisator werkt elektronisch en gaat daardoor iets ten koste van de beeldkwaliteit. Je kan deze functie in de software uitzetten, maar de kans op bewegingsonscherpte neemt daardoor iets toe, zeker onder donkere omstandigheden.
De fotocamera is verder volautomatisch. Er zijn geen mogelijkheden om sluitertijd of diafragma aan te passen. Ook de ISO of gain kan je niet instellen.
De foto’s die je maakt worden direct naar de verbonden telefoon of tablet gestuurd. Mocht er geen device verbonden zijn op het moment dat je de Slimme Verrekijker gebruikt dan kan je maximaal 10 foto’s in het geheugen van de verrekijker opslaan. Op het moment dat je je telefoon alsnog verbindt dan worden de foto’s automatisch (als je dat ingesteld hebt) op je telefoon gedownload. Swarovski geeft aan dat door toekomstige firmware updates dit aantal mogelijk nog verhoogt kan worden. Om het verzenden via de wifi naar je telefoon of tablet mogelijk te maken moet je ervoor zorgen dat de gekoppelde device zich binnen de 5 meter afstand bevindt. Bij grotere afstanden wordt de verbinding onbetrouwbaar.
De kortste instelafstand van de verrekijker is 2,5 meter. Dit is voor vogels ruim voldoende, dichterbij zie je ze meestal niet. Echter voor het fotograferen van vlinders en andere insecten of planten zou een korte instelafstand prettig zijn geweest. Maar op 2,5 meter is een vlinder fotograferen prima mogelijk. Voor de identificatie via een app kan je de foto altijd iets croppen (inzoomen op de foto).
Het elektronische deel van de Slimme Verrekijker wordt gevoed door een 2600 mAh sterke Li-Ion batterij die eenvoudig op te laden is met een USB-c kabel. De batterij geeft de verrekijker tot maximaal 6 uur stroom. Echter wie continue de livestream van beeld gebruikt zal erachter komen dat de verrekijker maar ruim 3 uur van stroom voorzien wordt. Onder koude omstandigheden kunnen deze tijden nog iets korter zijn. Bijladen kan natuurlijk mobiel, via de USB-c kabel vanuit een powerbank. Een gemiddelde powerbank van 10.000 mAh kan de verrekijker bijna vier keer volledig bijladen, dan is een volle dag live kijken geen enkel probleem.
De gehele unit is waterdicht en heeft een zogenaamde IP 67 rating, wat eigenlijk inhoudt dat hij best een keer in het water mag vallen of flink nat mag regenen.
Omdat de hardware van digitale toestellen snel achterhaald wordt door vernieuwde beeldsensors en technieken rijst de vraag of er in de toekomst ook hardware matige aanpassingen van het elektronische/digitale deel mogelijk zijn. Bij Swarovski is de wens daarvoor wel aanwezig maar een concreet update programma of update mogelijkheden zijn nu nog niet bekend.
Opvallend is de compacte bouw van de gehele unit. Het totale gewicht is 550 gram en dat is lichter dan een gemiddelde verrekijker. De Slimme Verrekijker wordt geleverd in een mooie tas, met een USB-c laadkabel, een oculairbeschermkap (die vast zit aan de riem), een draagriem, een reinigingsdoekje en een gebruiksaanwijzing. Op dit moment zijn er twee eigen Swarovski Apps te downloaden. Dat zijn de dG App (om de foto’s te downloaden en om mee te kijken) en de dG mammals App (om circa 100 soorten zoogdieren uit Europa te herkennen). De ID Merlin App heeft een geïntegreerde Swarovski dG functie. Swarovski is momenteel met andere aanbieders van identificatie software aan het werk om ook daar de goede integratie van de Slimme Verrekijker in te krijgen.
Het belangrijkste: in de praktijk.
Al in augustus 2019 hebben we enkele dagen met het prototype van deze Digital Guide, oftewel Slimme Verrekijker mogen werken. Nu hebben we een aantal uiteindelijke productie-exemplaren mogen testen. Opvallend uiterlijk verschil is de rubberen bekleding. De productieversies zijn keurig (zoals we van Swarovski gewend zijn) afgewerkt met de bekende kleur groen. Het rubber is hetzelfde als bij de EL-type verrekijker en geeft daarmee een goede bescherming en goede grip in de hand.
Zijn gewicht van 550 gram in combinatie met zijn kleine uiterlijk geeft een robuuste indruk. Zo voelt de kijker bij het oppakken ook aan. Een solide apparaat. Door de vorm, die veel op een normale verrekijker lijkt, ligt de Slimme Verrekijker goed in de hand. Het is wel even wennen dat je maar met één oog kunt kijken. Dit heeft als nadeel dat je snel je niet-gebruikte oog dicht gaat knijpen, wat uiteindelijk vermoeiend werkt. Dit hoeft natuurlijk niet, maar in de praktijk zijn er maar weinig mensen die goed door één oog kunnen kijken terwijl ze twee ogen openhouden. Ook dit vraagt veel oefening en concentratie. En dan nog, als het spannend wordt ga je toch snel één oog dichtknijpen.
Verrassend is (verrassend omdat het een monoculair is), de totale beeldbreedte. Die is meer dan acceptabel, sterker, deze is met 119 meter breedte op 1000 meter afstand breder dan sommige gewone verrekijkers (binoculairs). De kijker is uitgerust met een degelijke en goed instelbare eyecup. Deze is ook makkelijk te verwijderen. Daaronder staat het serienummer. De eyecup hoort uitgedraaid te zijn voor mensen zonder bril en ingedraaid voor mensen met bril. Door zijn eyerelief van 17 mm ondervind ik met bril nauwelijks belemmering van de mogelijke beeldbreedte. Dit is dus heel positief omdat veel andere kijkers voor mensen met een bril een smaller beeld laten zien dan zonder bril mogelijk is.
De beeldkwaliteit is heel erg mooi. Het beeld geeft een zeer goede scherpte en is zoals Swarovski betaamt erg kleurneutraal met een goede randscherpte. De helderheid is opvallend, zeker als je weet dat de lensdiameter maar 25 mm is. Op de optische beeldkwaliteit van het kijkerdeel kan je niets aanmerken.
In beeld zie je in de denkbeeldige hoeken de eerder genoemde meetpuntjes voor het instellen van de camera. Zijn deze hoekpuntjes scherp ingesteld (door aan de dioptiering te draaien) dan is de camera qua focus gelijkgesteld aan de focus van de verrekijker. Dit is wel belangrijk dat je dit eerst doet, want doe je dit niet dan weet je zeker dat je onscherpe foto’s zult maken.
Als je de Slimme Verrekijker gebruikt zonder hem aan te zetten, heb je gewoon een meer dan goede verrekijker. Het is alleen een beetje duur om hem alleen op die manier te gebruiken. Echter als je zonder stroom zit, dan kan je de verrekijker gewoon blijven gebruiken voor het kijken; foto’s maken en beelden delen kan dan niet meer.
Om meteen maar met de deur in huis te vallen, die stroom is wel een dingetje. Als je de beelden veelvuldig wilt delen met bijvoorbeeld medevogelaars, of een partner die gezellig met je mee is, dan gaat de batterij van de kijker best snel. Na ruim 3 uur is het dan wel gedaan. Dus een powerbankje mee is geen overdadige luxe. Denk erom als je een powerbank koopt, koop er één met minimaal twee uitgangen, want ook je telefoon of tablet gaat meer stroom verbruiken, want je kijkt er veel meer op.
Verder met de kijker: Hij ligt, mede door het gewicht en vormgeving, goed in de hand. Alleen het scherpstelwiel zit net een beetje te dicht bij je oog. Je moet je vinger te veel naar je voorhoofd bewegen om op een natuurlijke manier scherp te stellen. Het scherpstelwiel had van mij iets soepeler mogen bewegen, maar het scherpstellen gaat wel prettig en mooi smooth. Ook de fotoknop zit iets te ver richting het oculair (dus te dicht bij het oog), te vaak zit je daar net iets naast. Maar bij veelvuldig gebruik heb je dat redelijk snel onder de knie.
Aanzetten van het digitale deel is makkelijk. Even drie seconden de ontspanknop indrukken en er begint een groen ledje te knipperen. Het opstarten duurt even, dus in de praktijk zet je hem niet te snel uit. Uitzetten gaat net zo makkelijk, dan moet je de ontspanknop 6 seconden ingedrukt houden. Na het aanzetten gaat na een aantal seconden het groene ledlampje bovenop de kijker permanent branden, dan kun je telefoons probleemloos koppelen.
De foto maken is even wennen. Als je de autofocus van de camera aan hebt staan (software instelling) dan is het zeker even wennen dat de daadwerkelijke foto pas een halve seconde later gemaakt wordt. Een hippende of vliegende vogel is dan vaak al verderop waardoor je onnodig aan het bewegen bent. Mijn ervaring is dat je beter goed optisch scherp kan stellen en de autofocusfunctie uit kan zetten, dan is de camera sneller en heb je de vogel sneller op de foto.
Het instellen van de dioptie (oftewel, de eenmalige afstelling van de cameralens op de verrekijkerlens) gaat zoals bij veel verrekijkers door een smalle ring aan het oculair naar de – of naar de + te verdraaien, heel eenvoudig. De ring loopt zwaar, dat is prettig omdat deze tijdens het gebruik dan niet spontaan verdraait.
De oculairlens (waar je door kijkt) is voor deze kleine verrekijker ruim genoeg en kijkt prettig. De eyecup heeft een prettig smalle rand en past goed tegen een brillenglas of valt prettig tegen de oogkas. De oculairlens is uitgerust met een rubberen beschermkap die goed past en met een koortje aan de kijker bevestigd is om verliezen tegen te gaan. In de test-exemplaren die wij gebruikte was er in de beschermkap een QR-code-sticker geplakt. Deze code komt uit de dG app. In de gebruikers App (de dG app) zit een optie om een QR-code voor meekijkers te genereren. Een medevogelaar kan die code dan scannen met zijn telefoon of tablet waarna de device verbinding zoekt met de Slimme Verrekijker. Op deze manier kunnen snel tot maximaal 5 devices gekoppeld worden. Voor excursies een reuze handige manier van snel koppelen. Bijkomend voordeel voor excursies is dat medegebruikers niet verder dan 5 meter van de Slimme Verrekijker moeten komen, want daarbuiten verbreekt de verbinding. Zo houd je de mensen wel bij de les.
In de praktijk is die vijf meter wel belemmerend. Bij 1 of 2 gebruikers werkt het wel goed, dan blijkt dat foto’s en beelden goed worden doorgegeven en komt die vijf meter niet zo nauw. Echter 10 meter is meestal te ver. Maar bij 3, 4 of 5 gebruikers krijgt de wifihotpot op de Slimme Verrekijker het zwaar. De data wordt verdeeld over alle gebruikers, dit ga je niet alleen zien aan de snelheid en de kwaliteit van de beelden, maar ook aan de betrouwbaarheid van de verbinding. Deze valt regelmatig weg. Nu is de software zo ontworpen dat je in kan stellen dat je telefoon telkens automatisch opnieuw verbinding maakt. Dit gebeurt meestal wel, maar dan worden niet altijd automatisch de intussen gemaakte foto’s naar jouw telefoon gestuurd. Hiervoor moet je de software even opnieuw opstarten. Dit falen is inmiddels ook bij Swarovski opgemerkt en in één van de volgende firmware updates wordt dit verholpen/verbeterd. Overigens gaat het maken van een software update heel eenvoudig. Dit verloopt via de software op je telefoon of tablet. Je hoeft hiervoor dus niet naar de dealer of naar Swarovski.
Klein minpuntje is de strap of draagriem die wordt meegeleverd. Deze is ontworpen om over de schouder te dragen. Hierdoor is voor een wat stuggere stof gekozen die een beetje snijdt in de nek. Zelf vermoed ik dat de meeste gebruikers deze Slimme Verrekijker net als een gewone verrekijker gaan dragen, daarom was een meer comfortabele (neoprene) riem op zijn plaats geweest.
Swarovski schermt ermee dat je met deze kijker kunt ontdekken, identificeren, vastleggen en delen
Het Ontdekken:
Daar kunnen we heel kort over zijn. Het ontdekken kan zeker, het is optisch een hele mooie (Swarovski-waardige) kijker. Persoonlijk vind ik het jammer dat het een monoculair (éénoog) is. Hierdoor is het toch ietwat vermoeiend kijken. Zelf ben ik gewend aan mijn gewone verrekijker (EL10x32) die ik dagelijks gebruik. Als je dan door de Slimme Verrekijker kijkt dan mis je toch wat kijkcomfort en bij langdurig kijken wordt het dichtknijpen van je oog (wat niet nodig is, maar het gebeurt automatisch) toch een beetje vermoeiend. Maar als je geen verrekijker gewend bent, dan weet je niet beter en ben je verrast door de hoge beeldkwaliteit van deze Slimme Verrekijker. Kortom een heel mooi beeld.
Het identificeren:
Dit is fascinerend. Als vogelaar sta je hier in eerste instantie een beetje sceptisch tegenover. Voegt dit wel iets toe? Sceptisch omdat vogels kijken toch pure emotie is: kijken, nog eens kijken, nog eens kijken, wat heb ik allemaal gezien, boekje erbij, weer kijken en … er lang niet altijd uitkomen, en na jaren ervaring weet je de meeste vogels wel op naam te brengen. En nu. Je kijkt, drukt op de fotoknop, pakt je telefoon, kijkt naar de foto, druk op de ID knop … en de software vertelt je welke vogel het is. Echt waar? Ja echt waar!! Niet altijd heeft de software het goed, maar het is verbazingwekkend hoe goed en slim de software inmiddels al is. Zelfs onscherpe foto’s, of foto’s met heel veel takjes ervoor worden nog goed herkend. Natuurlijk zit de software er met regelmaat naast, dan heb je een leuke discussie en er worden meestal wel sterk gelijkende vogels genoemd.
De intrede van de ID apps brengen ook nieuwe discussies. Een vogelaar in spe zegt iets leuks gezien te hebben, als je dan vertelt dat die soort heel onwaarschijnlijk is, dan wordt er tegenwoordig al geroepen…. maar de ID app zei dat het waar is, dus dan is het waar. Ja daar sta je dan als ervaren vogelaar. Maar gelukkig hebben we dan de foto nog om op een ouderwetse manier aan te tonen dat de software er dan naast zat of dat je onvoldoende details kan zien om er zeker van te zijn.
Na een aantal dagen zelf testen weet ik zeker dat er veel mensen heel blij worden van de ID software en zeker in combinatie van deze Slimme Verrekijker. Deze Slimme Verrekijker kan iemand erg helpen. Als je op oudere leeftijd met de hobby vogels kijken begint, is het best lastig om kenmerken uit een boekje te onthouden, ook weet je vaak niet wat er allemaal aan soorten mogelijk is. Deze kijker in combinatie met de software zal dan erg helpen. Verder werkt de Merlin ID app prima, wereldwijd zitten er al bijna 5.000 vogelsoorten in de database, dat is ongekend. Maar je kan de foto’s natuurlijk ook openen in een andere ID app. Zo heb ik ook de software van waarneming.nl geprobeerd (ObsIdentify) en die werkt zeker zo goed. Ik heb me laten vertellen dat de integratie met deze Slimme Verrekijker ook hierin komt te zitten. Kortom de software is verrassend goed en biedt voor beginnende vogelaars en voor mensen die algemeen van de natuur willen genieten nieuwe uitdagingen.
Het vastleggen en delen:
Foto’s maken, film maken, het kan allemaal met de Slimme Verrekijker. Met de kijker kan je alleen een foto maken of een livestream delen met een (of vijf) telefoon(s) of tablet(s). In de software kan je de livestream ook vastleggen door een stukje op te nemen. De kwaliteit van de livestream kan je instellen in de software. Echter er wordt niet bij verteld in welke resolutie de filmbeelden zijn. Daarnaast zie je dat bij koppeling van meerdere devices de kwaliteit naar beneden wordt bijgesteld. Hier heb je weinig invloed op.
De fotokwaliteit kan maximaal 4192 x3104 pixels bedragen. Dat is natuurlijk prima. Hiervan kan je ook een leuke print maken. Echter de meeste foto’s zullen het papier tegenwoordig niet meer halen. Social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter; daar draait het allemaal om. Dan is kwaliteit niet het meest belangrijke. De foto’s zien er op de telefoon en tablet heel behoorlijk uit. Ze zijn scherp en je kan er (mits gedownload van de kijker) behoorlijk op inzoomen. Dit is soms belangrijk om in de ID app de juiste determinatie te krijgen. Zo fotografeerden we in Oostenrijk tijdens de training een buizerd. Maar zonder in te zoomen probeerde de software ons wijs te maken dat het een Steenarend zou zijn. Als we van vleugeltip tot vleugeltip inzoomden, vertelde de software keurig dat het om een buizerd ging. Maak je de foto nu met de software op je telefoon uit de livestream (ook dat kan je doen als je aan het meekijken bent), dan kan je minder ver inzoomen op de betreffende foto.
Als je de foto’s wat meer nauwkeurig gaat bekijken, zal je snel zien dat de gemiddelde hybride-camera of systeemcamera fotografisch betere foto’s maakt (qua scherpte, kleurrandjes, ruis). Maar gezien het hoofddoel (identificeren en snel delen) is de kwaliteit uit de Slimme Verrekijker acceptabel.
Samenvattend, de foto en filmkwaliteit is echt om snel digitaal te delen in de ID app of op socialmediakanalen. Een reuze handige functie is natuurlijk dat je je waarneming meteen kan vastleggen en direct kan uploaden in de waarneming.nl account. Hierdoor kan je naast je soortenlijst ook een prachtig foto album bij houden van alle soorten die je gezien hebt. Er is geen apparaat in de wereld die dit zo makkelijk maakt.
Wanneer ga je deze Slimme Verrekijker kopen?
De Swarovski dG 8×25 wordt leverbaar vanaf april 2020. De adviesprijs zal € 2.010,00 bedragen. In ons Vogelinformatiecentrum en onze webshop zal de prijs € 1.799,00 bedragen. Dit is veel geld maar hiervoor krijg je een prachtige verrekijker met een geïntegreerde digitale camera en bijbehorende software om mensen mee te laten genieten van wat jij ziet. Daarnaast kan je de beelden heel makkelijk laten identificeren met gekoppelde software.
Deze Slimme Verrekijker is echt een nieuw concept. Dit totale concept is nooit eerder vertoond en daarom uniek. Echter we weten dat de digitale technieken erg snel veranderen, dus dit ook. Echter voor dit bedrag heb je een meer dan goede verrekijker met een camera die voor dit doel jaren mee kan. Natuurlijk kan je ook met je fotocamera of met je telefoon een foto van een vogel maken en die inbrengen in de gratis ID apps die er volop zijn. Echter dan heb je je niet de beleving die je door een optische verrekijker krijgt. Deze Slimme Verrekijker verenigt twee werelden. De vogelaars blijven een goede verrekijker kopen, de fotografen blijven een goed fototoestel kopen en wie koopt dit?
Ik denk dat deze Slimme Verrekijker is weggelegd voor mensen die graag de natuur in trekken, maar er geen tijd voor vrijmaken om precies op te zoeken wat ze allemaal zien. Nu gaat dat op een nieuwe digitale manier heel makkelijk. Ook is het een prachtige manier om de jeugd meer bij de natuur te betrekken. Je ziet heel veel jeugd meegenomen worden door opa of oma de natuur in. Met de Slimme Verrekijker verleid je de jeugd met een soort van real life game: het zoeken van vogels, dieren en planten. Daarnaast kan het voor excursieleiders die regelmatig excursies doen een aanvulling van de uitrusting zijn. Mensen kunnen heel makkelijk meekijken naar wat je ziet. Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon op zak, even koppelen en je kunt laten zien waar je naar aan het kijken bent. Erg leuk en erg sociaal.
Vanaf april 2020 hebben we de dG8x25 op voorraad en hebben we een demo exemplaar in het Vogelinformatiecentrum. Kom gerust langs voor een demonstratie van de kwaliteit en mogelijkheden. Wilt u er zelf één aanschaffen, kom langs of kijk bij ons in de webshop.