Vogelinformatiecentrum ook digiscoop-specialist
Dat u in het Vogelinformatiecentrum goed terecht kunt voor verrekijkers en telescopen wist u misschien al. Nergens anders krijgt u een echt advies uit de dagelijkse praktijk en nergens kunt u zelf alle modellen testen in een vogelrijke en natuurlijke omgeving. Maar ook voor informatie over het fotograferen door een verrekijker of telescoop (digiscopen) kunt u bij het Vogelinformatiecentrum terecht.
Tegenwoordig is fotograferen door een verrekijker of telescoop heel erg gemakkelijk. Bijna iedereen heeft wel een fototoestel bij zich. De telefoon. De meeste telefoons maken prima foto’s. De laatste generaties zelfs hele goede. Zelfs zonder hulpmiddelen kunt u met u telefoon al een snelle foto door een verrekijker of telescoop maken. Maar met een speciale adapter gaat het heel gemakkelijk.
Wilt u meer controle over de instellingen, dan kunt u met een spiegelreflex of een systeemcamera prachtige foto’s maken.
Met een speciale adapter kunt u de camera achter te telescoop bevestigen en beschikt u opeens over een enorme telelens. Afhankelijk van de camera is uw lens opeens 1100 – 2600 mm. Dit terwijl een (vaak duurdere) fotolens maar net 900 mm haalt. Maar het is niet zo dat fotograferen door een telescoop de huidige fotolenzen aan de kant zet. Kwalitatief zijn fotolenzen vaak net is mooier, vooral sneller, hebben autofocus, en zijn gestabiliseerd. Maar daar tegenover staat dat de goede fotolenzen duidelijk duurder zijn dan een goede telescoop. Wij maken een belangrijke scheiding. Wilt u de mooiste foto maken, kies dan voor goede foto apparatuur en een goede fotolens en zorg dat de onderwerpen lekker dichtbij komen.
Digiscopen is meer voor het vastleggen wat je ziet. Je bent in het veld om alles te bekijken, maar je wilt ook snel even een mooi bewijsplaatje maken zodat je thuis nog even kan genieten of de soort op naam brengen. Dan is Digiscopen een perfecte manier van fotograferen. Dit wil niet zeggen dat je met een verrekijker of telescoop niet een prachtige foto kunt maken, Jazeker kan dat, internet staat vol met bewijzen. Maar speciale foto apparatuur is daar speciaal voor ontwikkeld en het niveau daarvan ligt nog weer hoger. Daarnaast werkt het sneller. Verrekijkers en telescopen zijn ontwikkeld om door te kijken, en erdoor fotograferen is er later bij bedacht. Het geeft echter iedereen de mogelijkheid een leuke foto te maken.
Dit maakt digiscopen zo populair. Iedereen kan het, en de verrekijker en telescoop heb je vaak toch al bij je. Je telefoon of een eenvoudige systeemcamera met adapter kan er altijd nog wel bij in de bagage.
Fotograferen met je telefoon:
Deze vorm van digiscopen is het meest eenvoudig en populair. Het wordt ook wel phone-scoping genoemd. Meest wordt het toegepast met een telescoop, maar het kan dus ook door je verrekijker. Bij deze vorm van fotografie hoef je je niet druk te maken om fotografische instellingen als belichting, sluitertijd, iso, enz. Dat doet je telefoon veelal automatisch (en behoorlijk goed).
Je hebt nodig; een goede verrekijker of een goede telescoop en een telefoon met camerafunctie en een adapter.
– Goede verrekijker of telescoop. Daar kunnen we een apart artikel over schrijven. Maar bij het fotograferen komt de kwaliteit van een verrekijker of telescoop extra aan het licht. Onze ogen kijken vaak door het midden van het beeld, maar op een foto zien we het gehele beeld. Dus alle kleurfouten en onscherptes krijgen we goed te zien. Daarom ons advies, wil je naast vogels kijken ook een foto maken door je verrekijker of telescoop, kies dan een betere kijker of telescoop uit.
– Telefoon met camerafunctie: Alle moderne smartphones hebben een goede fotocamera aan boord en zijn geschikt om te gebruiken.
– Adapter voor telefoon en telescoop: Een adapter om met je telefoon te fotograferen bestaat altijd uit twee delen. Een adapterdeel voor je telefoon en een adapterdeel voor je oculairlens van de telescoop (of verrekijker). Het Adapterdeel voor je telefoon is zo gemaakt dat je fotocamera altijd goed gecentreerd achter je oculairlens van je telescoop of verrekijker geplaatst wordt. Het adapterdeel voor de oculairlens van je telescoop of verrekijker zorgt ervoor dat het geheel stil gehouden kan worden of zelfs op je telescoop blijft zitten. Omdat er veel verschillende telefoontoestellen en veel verschillende telescopen in de handel zijn, is het altijd een puzzel om de goede combinatie te vinden. Het Vogelinformatiecentrum is dealer van Phone Skope adapters. Een uitgekiend systeem die voor vele telefoons (alle S modellen van Samsung en verschillende I-phones) en vele telescopen / verrekijkers goed passende adapters leveren. In het ene deel klik je de telefoon, bevestig de juiste ring voor op het oculair aan de telefoon adapter en je kan aan de slag.
Het Vogelinformatiecentrum heeft ook universele adapters van Phone Skope waarin je telefoon altijd past.
De beste manier is kijken door je telecoop, goed scherpstellen, adapter met telefoon tegen je oculair zetten, beelduitsnede bepalen en afdrukken. Laat je telefoon niet los, want dat kost tijd, je loopt risico dat deze valt, en heel belangrijk: een telescoop die niet vastgehouden wordt trilt sneller dan een telescoop die vastgehouden wordt. En hoe minder trillingen, hoe beter de foto wordt. Hieronder een kort filmpje om te laten zien hoe eenvoudig het is.
Fotograferen met een systeemcamera of spiegelreflexcamera:
Deze vorm van fotograferen pas je vaak toe als je toch al één van deze type fototoestellen hebt, of omdat je het zelf instellen van de belichting leuk vindt. Ook kan je vaak meer uit de foto halen.
Je hebt nodig een goede telescoop (bij een verrekijker lukt deze manier van fotograferen niet), een fototoestel met verwisselbare lenzen en een adapter.
– Goede telescoop: zie boven, echter niet bij ieder type telescoop is een goede adapter te verkrijgen. De merken Leica, Zeiss en Swarovski verkopen goede adapters om door een telescoop te fotograferen met een fotocamera met verwisselbare lenzen. In dit artikel gaan we verder in op de Swaroski telescopen met speciale APO adapters. Dit is mogelijk met zowel de ATS / ATM telescopen en de ATX telescopen.
– Fotocamera met verwisselbare lenzen: Dit kan een spiegelreflexcamera zijn of een systeemcamera. Het voordeel van de steeds populairder wordende systeemcamera is dat deze (veel) lichter is dan een speigelreflexcamera. Dit is belangrijk omdat de camera achter de telescoop komt te hangen. Hierdoor komt het geheel in onbalans wat weer meer vraagt van de statiefkop. Om deze onbalans op te vangen heeft Swarovski ook een balansrail uitgebracht. Deze kan onder te telescoop waardoor deze meer naar voren op het statief geplaatst kan worden. Hierdoor komt het totaal met de camera toch weer in balans.
Tweede voordeel van de systeemcamera is dat ze vaak gestabiliseerd zijn, hierdoor kan je windtrillingen net iets beter opvangen. Daarnaast hebben ze geen spiegel, die door het op en neerklappen ook trillingen veroorzaakt. En trillingen kunnen bij deze vorm van fotografie snel onscherpte geven.
– Adapter: Swarovski geeft drie soorten adapters uit. Dit zijn de APO adapters. Een 23 mm, een 30 mm en een 43 mm. De verschillende types hebben te maken hoe groot de sensor van de camera is. Bij Camera’s met een kleine sensor (micro 4/3) wordt doorgaans de 23 mm geadviseerd. Bij camera’s met een APS-c sensor kan je de 30 mm gebruiken en bij camera’s met een zogenaamde full frame sensor (35mm) gebruik je de 43 mm adapter. Kies de juiste adapter dan voorkom je vignetering (zwarte randen om de foto).
De Swarovski APO adapters hebben allemaal een T2 schroefdraad waar je universel ringen op kan draaien. Je kan ringen kopen voor de Sony E mount, de panasonic of olympus micro 4/3 mount, Canon EOS of Nikon-mount. Voor bijna alle mekren zijn er T2 ringen verkrijgbaar. Zo kan je de APO adapter dus rechtstreeks op je camera monteren. De APO adapter is een op zich staand lensje. Je kan er dus makkelijk een landschapsfoto mee maken. De opening van de APO lens is zodanig dat je deze heel makkelijk over het oculair van je telescoop kan schuiven, vast kan zetten en je hebt een prachtige fotocombinatie met een lange telelens. Zo kan je een brandpunt afstand creëren van 1100mm t/m 2600 mm.
De aanschaf:
Heb je al een telescoop maar wil je erdoor gaan fotograferen. Neem dan je telescoop (en fototoestel of telefoon) mee en ga bij een specialist kijken welke adapter het beste past. Heb je nog geen telescoop. Laat je dan goed voorlichten over de bestaande adapter en ga het zelf testen. Maak zelf foto’s. Goede voorlichting en zelf testen is erg belangrijk.
Workshop of cursus:
In samenwerking met Swarovski en Roots / Vogelmagazine organiseert het Vogelinformatiecentrum regelmatig een speciale workshop fotograferen door je verrekijker of telescoop. Deze workshops zijn geschikt voor iedereen die dit al doet of voor wie ermee wilt beginnen (en wilt weten of het wat voor hem of haar is).
De Workshop wordt gegeven door Mark Collier, digiscoop specialist bij Swarovski en wordt gehouden op Texel. Er is per workshop plek voor 8 personen.
Bent u nieuwsgierig geworden en geïnteresseerd in de apparatuur en hoe alles werkt. Natuurlijk mag u ook altijd komen testen bij ons in het vogelinformatiecentrum. Wij hebben de verrekijkers, telescopen en adapters van Swarovski altijd op voorraad en u bent welkom om deze uit te testen. Besluit u naar aanleiding van een test of van de workshops over te gaan tot de aanschaf van een telescoop met adapter dan krijgt u van ons de kosten voor de workshop retour (of een gratis workshop als u die nog niet heeft gedaan). Heeft u een workshop digiscoping bij iemand anders gevolgd. Bewaar dan altijd de bon. Koopt u bij ons een complete digiscoopset (boven de 1.000 euro) dan krijgt u van ons de kosten van uw workshop terug als extra korting. Het maakt niet uit waar u deze workshop gevolgd heeft, als u de factuur maar heeft.
Phone Skope Adapters
Zoals hierboven al staat. Het Vogelinformatiecentrum is dealer van de universeel adapters van Phone Skope. Deze hebben adapters voor alle I-phones modellen en de Samsung S modellen. Daarnaast hebben ze ringen voor bijna alle typen telescopen. Ook hebben ze de makkelijkste en beste universeel-adapter. Bent u geinteresseerd in één van deze adapters, stuur u ons dan een mail met daarin de gegevens van uw telescoop en telefoon, dan reageren wij of er een adapter voor is en wat de kosten zijn (meestal onder de 100 euro), en eventueel sturen we de adapter toe.