Wadden Vogelfestival 2023 groot succes

Bijna 15.000 euro opgehaald voor de bedreigde kustbroeders.

Van 5 – 7 mei stond Texel weer in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het Wadden Vogelfestival. Tijdens deze dagen is door grote inzet aan activiteiten, zoals de Texel Big Day, meer als 15.000 euro opgehaald voor de bescherming van kustbroeders zoals Scholekster en Grote Stern. Met dit jaarlijkse vogelweekend wordt door initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum aandacht gevraagd voor het genieten van de diversiteit aan vogels op Texel en voor de bescherming van de kwetsbare natuur. Het werd opgehaald tijdens vogelexcursies en loterij, maar vooral door sponsoring van teams van vogelaars die meededen aan de Texel Big Day om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien in 24 uur. Meer dan 2.000 mensen bezochten het Wadden Vogelfestival.

Het goede doel van 2023 zijn de kustbroeders, met name de scholekster en de grote stern. De scholekster is ernstig aan het vergrijzen en de grote stern is afgelopen jaar enorm getroffen door de vogelgriep, waarbij minstens 3.600 van de 4.500 broedparen op Texel dood zijn gegaan. Een verdrietig beeld dat Texelaars nog op het netvlies staat. Gelukkig is een nieuwe, jonge kolonie aan het ontstaan bij de Prins Hendrik Zanddijk van ruim 1.000 grote sterns die hopelijk ook broedsucces zullen hebben, met jongen die succesvol uitvliegen. Met de opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day wordt onderzoek gedaan, bescherming in gang gezet en educatie gegeven.

Texel Big Day
Op zaterdag 6 mei werd een spannende Texel Big Day gehouden: de 24-uurs race waarin dit keer tien teams opzoek gingen naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Op zaterdag zijn in totaal 182 vogelsoorten waargenomen op Texel. Het winnende team Ecoresult kwam tot 149 soorten!


Meerdere deelnemende (internationale) teams kwamen uit organisaties die zich bezighouden met onderzoek en bescherming van de grote stern en scholeksters. Gelukkig zagen alle teams deze vogelsoorten. Team De Hopsters haalde maar liefst 3721,50 euro op voor het goede doel en wonnen daarmee de prijs voor het team met het meeste geld. Team Tureluurs was een goede tweede met bijna 3000 euro. De meest bijzondere soorten die zijn waargenomen zijn de nachtzwaluw, visarend, strandplevier, buidelmees, morinelplevier, grauwe franjepoot en kleine geelpootruiter. Die laatste was een dwaalgast uit Noord-Amerika. De Buidelmees, op Texel een zeldzame vogel, werd ontdekt door Anco Euser die daarmee een prachtige Houtsnede van Erik van Ommen won. Ook Nicolas van Overmeeren had een prijs beschikbaar gesteld voor het team met het meeste geld. De Hopsters gingen dus met drie prijzen naar huis.

Vogels kijken voor iedereen.
Niet alleen ervaren vogelaars, maar ook natuurliefhebbers en vakantiegangers hebben zich met vogels vermaakt tijdens dit weekend. Speciale vogelkijkpunten van onder andere Staatsbosbeheer aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met behulp van telescopen en aanwijzingen van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Hier kregen de bezoekers veel informatie over de vogelsoorten en over het gebied.

Gedurende het weekend gingen er maar liefst 17 vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen langs bijzondere vogelrijke natuurgebieden binnen en buiten het Nationaal Park Duinen van Texel. De deelnemers werden keer op keer getracteerd op vele verschillende vogelsoorten en veel nieuwe kennis. De meeste excursies zagen meer dan 50 vogelsoorten tijdens hun wandeling.

Ook op de Birdfair / vogelaarsmarkt in de Cocksdorp heeft een breed publiek zich kunnen vermaken met natuuractiviteiten voor kinderen en het uitproberen van verrekijkers van diverse topmerken. Op de markt waren diverse natuurorganisaties aanwezig waar mensen informatie over de bescherming van de scholekster en de grote stern konden halen. De markt was echt een gezellig samenzijn van natuurliefhebbers.

Grote sterns
Vorig jaar zijn zo goed als alle in Nederland broedende Grote Sterns doodgegaan aan de vogelgriep. Hierdoor is de populatie flink uitgedund. De hoop is nu gevestigd op de jongere vogels die de eerste levenjaren in Afrika doorbrengen en op die manier gevrijwaard zijn gebleven van de vogelgriep. Deze jongere vogels komen dit seizoen als nieuweling in de kolonies aan. Normaal zien ze dan hoe oudere vogels aan het baltsen en broeden zijn. Nu lijkt het er een beetje op dat ze zelf het wiel weer uit moeten vinden. Daarom is het dit jaar extra spannend of de nieuwe kolonie op de Prins Hendik Zanddijk gaat slagen.

Loterij
Nieuw dit jaar was dat de organisatie ook een Loterij had georganiseerd voor het goede doel. Hiervoor waren door de standhouders van de Birdfair / vogelaarsmarkt, vele prachtige prijzen beschikbaar gesteld.

Vogelaarsdinner
Nieuw deze editie was een groots opgezet dinner voor iedereen die erbij wilde zijn. Op de zaterdagavond kon je op het waterplein gezellig mee-eten met alle standhouders, vrijwilligers en vogelaars die op het eiland aanwezig waren. In totaal kwamen er 130 mensen gezellig op de avond af. Gedurende de avond hebben Zeiss en Pulsar een interessante workshop Warmtebeeldkijkers georganiseerd. Hierbij kon je kennis maken met de huidige stand van zaken van deze interessante techniek. Met de nieuwste kijkers zagen we de Dwergvleermuizen op grote afstand vliegen terwijl het volslagen donker was.

Vogel van het Weekend.
Onderdeel van het Wadden Vogelfestival is altijd de soort van het weekend. Wie ontdekt de meest zeldzame vogelsoort. Dit weekend werd deze al zeer vroeg ontdekt en niet meer overtroffen. Op vrijdag 5 mei begin van de middag ontdekte vogelonderzoekers Frank Majoor een Rode Rotslijster. Deze prachtige vogel was nog nooit eerder gezien op Texel en was pas de 19e voor Nederland. De vogel zat in de Eierlandsche Duinen en werd daar tot begin van de avond gezien door vele honderden vogelaars.

De spelregels zijn al jaren zo dat de winnaar de prijs zelf moet komen halen op zondagmiddag. De prijs betreft een prachtige verrekijker van Opticron ter waarde van 500 euro. Omdat Frank al een goede verrekijker heeft, opperde hij dat de organisatie de verrekijker beter kan weggeven aan een jonge vogelaar die een goede verrekijker beter kan gebruiken. Door deze opmerkingen heeft de organisatie besloten dat de winnaar van de soort van het weekend voortaan de eer krijgt om iemand van onder de 20 jaar aan te wijzen die de gewonnen prijs mag ontvangen (uit onze statestieken is namelijk ook gebleken dat de meeste prijswinnaars al een verrekijker uit het topsegment hebben). Met deze wijziging van onze spelregels hopen we ook de jeugd te helpen.

Hieronder een leuke fotoselectie van het Wadden Vogelfestival 2023. Het Wadden Vogelfestival 2024 is ook al in voorbereiding. Dat zal tijdens het weeken van 11 & 12 mei 2024 georganiseerd worden.