Nieuwjaarsreceptie Vogelinformatiecentrum
Inmiddels een traditie, de Nieuwjaarsreceptie voor vogelaars bij het Vogelinformatiecentrum. Tijdens deze receptie wordt ook bekend gemaakt wie dit jaar de titel Vogelaar van het jaar verdient. Deze verkiezing is alweer voor de derde keer. In aanloop naar de verkiezing eerst traditiegetrouw een bondig jaaroverzicht van de highlights van 2016.
Januari:
– De eerste Pestvogel van het jaar verscheen in de tuin van het Vogelinformatiecentrum.
– Op de Schorren en in het Wagejot verbleven meerdere Velduilen. Als maximum werden er wel 14 stuks geteld.
– De eerste Roodhalsgans werd ontdekt bij Oost.
Februari:
– Een onvolwassen Grote Burgemeester laat zich mooi zien in de Veerhaven
– Het boekje Vogels van Texel komt uit en is verkrijgbaar in het Vogelinformatiecentrum.
Maart:
– Zoals ieder jaar verschijnen de eerste Blauwborsten in hun broedgebied, het voorjaar begint.
– 21 maart oprichting Stichting Texel Vogeleiland. Via deze stichting zal het Vogelinformatiecentrum een aantal goede vogelkijkdoelen willen realiseren.
– Het excursiepakket wordt uitgebreid met langere vogelexcursies, onze XL excursies.
April:
– De eerste Zwarte en Rode Wouw vloog over Texel.
– 10 april ontdekt Mardik Leopold een heuse Forsters Stern op Utopia. De vogel zat tussen de Grote Sterns, dit was een nieuwe vogelsoort voor Texel.
– Die zelfde dag wordt er ook een Griel bij Den Hoorn gezien. Deze vogel wordt helaas niet teruggevonden.
– Langs de Roggesloot begint een Porseleinhoen fanatiek te roepen. De vogel blijft dit enkele weken iedere avond doen.
– Er verschijnen 5 kraanvogels aan de Oorsprongweg
– De eerste Steltkluut wordt gezien in Akiab, later volgen er meer en ondernemen twee Steltkluten een broedpoging in Dijkmanshuizen.
– Een Snor wordt zingend ontdekt bij Robbenjager
– Op 30 april ontdekt Ruwan Aluvihare een Balkankwikstaart in de Nederlanden, dit is een nieuwe vogelsoort voor Nederland.
Mei:
– Door de vele vogelaars op het eiland (vanwege de Balkankwikstaart), worden de eerste Morinelplevieren ontdekt.
– op 2 mei wordt er op de Volharding een Dougall Stern ontdekt. Frappant is dat er later door Leon Boon een dode wordt gevonden op Utopia. Deze vogels was geringd, dus in 2016 zijn er twee vogels op Texel geweest.
– op 5 mei wordt een Iberische Tjiftjaf ontdekt bij de Witte Hoek.
– op 7&8 mei vindt het eerste Waddenvogelfestival / gecombineerd met Dutch Birding weekend plaats. Dit is een groot succes. Op zijn minst 3000 mensen bezoeken één of meerdere vogelkijkpunten. Soorten als roodpootvalk, zwarte ooievaar, Kleine Vliegenvanger, Hop en Grauwe Kiekendief worden gezien.
– De eerste nachtzwaluwen zijn er weer. Dit jaar zijn er 4-5 broedparen actief.
– Grauwe Franjepoot wordt gezien bij Dijkmanshuizen en er worden op twee plekken Kwakken gezien.
– Vermeldenswaardig is een broedgeval van de Strandplevier bij de vuurtoren. Wellicht wordt dit stuk strand uitgeroepen tot permanent strandreservaat. Een tweede broedgeval bevond zich op de Hors.
– Op 13 mei ontdekt Diederik Kok een Grote Kanoet op de Volharding, dit was pas de tweede voor Nederland en was nieuw voor Texel. Vele honderden vogelaars bezoeken deze vogel.
– op 21 mei keerde een bekende weer terug op zijn favoriete plek in de Dennen. De Vale Gier die ook in 2015 Texel bezocht dook weer op, en wel op dezelfde plek.
– 30 mei werd een breedbekstrandloper ontdekt.
Juni:
– Op 7 juni ontdekt Jos v/d Berg een zingende Struikrietzanger op Duinpark De Robbenjager.
Juli:
– Juli is altijd goed voor de steltlopers. Zo worden een Aziatische Goudplevier en een Poelruiter ontdekt.
– 20 juli zag Tim Schipper een Alpengierzwaluw boven Den Burg vliegen en wist hem ook nog goed te fotograferen.
Augustus:
– Als mijlpaal voor het Vogelinformatiecentrum start Monique Nijs als medewerkster. Het team bestaat nu uit José van der Linde, Nienke Venema, Monique Nijs en Marc Plomp.
– Op 6 augustus wil Arend Wassink net starten met een Vogelexcursie als hij boven het Vogelinformatiecentrum opeens een Slangenarend ziet zweven. De Vogel bleef maar kort ter plaatse en vertrok als nsel richting het zuiden.
– Op 18 augustus werd er een Amerikaanse Goudplevier gezien op Oost.
– Eind augustus zag Marc Plomp een Kleine bonte specht en ook de eerste Roze Spreeuw werd waargenomen.
September:
– September stond in het teken van hele goede zeetrek met onder andere meerdere vale pijlstormvogels en en veel grauwe pijlstormvogels.
– De eerste Gestreepte Strandlopen wordt gezien op Waal en Burg
– Alweer op Oost ontdekt Ruud van Beuzekom een Bairds Strandloper. De vogel is erg kort ter plaatse maar gelukkig voor de andere vogelaars wordt er een week later één gezien op Dijkmanshuizen. Deze bleef daar langer.
– Ruud ontdekt iets later die maand een Kortteenleeuwerik langs de waddendijk.
– De eerste bladkoning vertoont zich
– Een Kroeskop Pelikaan laat zich ook zien op Texel maar blijkt ergens ontsnapt.
– tweede piek zeetrek met twee maal een stormvogeltje en Kleinste jager
– Tijdens een van de vogelexcursies werd ook een Raaf gezien, erg zeldzaam op Texel.
Oktober:
– De zeetrek gaat in oktober onverminderd voort met weer grote aantallen Grauwe Pijlstormvogels en ditmaal ook veel Grote Jager. Ook werd er een Vorkstaartmeeuw gezien.
– Op 3 oktober ziet Jos v/d Berg bijna tegelijkertijd een Raddes Boszanger en een Pallas Boszanger bij paal 21.
– In de tuintjes kondigt een Dwerggors het Dutch Birdingweekend aan. Dit weekend stond in het teken van de Woestijntapuit, die ontdekt werd door Ruud Brouwer en Arend Wassink en van de Blauwstaart die bij Paal 21 werd gezien.
– op 20 oktober werd er een bonte tapuit gezien in de Slufter, helaas kon die vogel die wel werd gefotografeerd door niemand teruggevonden worden.
– eind oktober worden er op meerdere plekken Taiga boomkruipers gezien.
– Ook weer bij paal 21 werd door Eric Menkveld een Humes Bladkoning gezien.
November:
– De tweede Woestijntapuit van 2016 werd door fam vd Meer ontdekt op het strand bij de vuurtoren.
– De zeetrek staat nu in het teken van de Kleine alken en Papagaaiduikers. Ook worden er nog twee late Vorkstaartmeeuwen gezien.
– 11 november wordt er op Vlieland een dode IJsduiker gevonden. deze wordt op 24 december in het Vogelinformatiecentrum ontleed om de doodsoorzaak te achterhalen en om in de maag te kijken.
December:
– Op 4 december wordt een Witstuitbarmsijs ontdekt door Ruud van Beuzekom in Oost, later wordt de vogel teruggevonden op het park Prins Hendrik.
– Het jaar wordt afgesloten door de ontdekking van een Witkopgors op 18 december. Ook weer door Ruud van Beuzekom. Deze vogel verbleef bij camping Loodsmansduin en verbleef daar tot het einde van het jaar.
In totaal zijn er in 2016 op Texel 294 verschillende vogelsoorten gezien. Dit is een absoluut record. Nooit eerder werden er in één jaar zoveel verschillende vogelsoorten gezien. Voor de mensen die actief een jaarlijst bijhielden is dit de uitslag.
Jos van der Berg zag 256 verschillende vogelsoorten.
Marc Plomp zag 255 verschillende vogelsoorten.
Eric Menkveld zag 252 verschillende vogelsoorten.
Diederik Kok zag 238 verschillende vogelsoorten.
Tim Schipper zag 229 verschillende vogelsoorten.
Gedurende het jaar 2016 heeft het Vogelinformatiecentrum diverse activiteiten georganiseerd of bijgewoond. Onderstaand een kort overzicht.
– Februari stonden we met een stand op de Dutch Birding dag
– 21 maart is de stichting Texel vogeleiland opgericht. Deze Stichting heeft als doel om geld in te zamelen voor het promoten van vogels kijken op Texel. Geld komt ondere andere voort uit de vogelexcursies die het Vogelinformatiecentrum organiseert. Hiervan worden nieuwe vogelkijkpunten aangelegd.
– Mei maand vogelmaand: Wadden Vogelfestival / Dutch Birding weekend. Dit event is in samen met het Nationaal Park georganiseerd. Daarnaadt wordt samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Ecomare, Roots, Dutch Birding, en andere partijen het gehele vogelkijkweekend vorm gegeven.
– In Augustus hebben we in Engeland de Birdfair bezocht. Hier stonden we in samenwerking met het Nationaal Park met een stand om Texel als vogeleiland te promoten.
– In Oktober hebben we het Dutch Birding vogelweekend georganiseerd.
– In november bezochten we met een Texel stand de SOVON dag in Ede.
– In het voorjaar heeft het Vogelinformatiecentrum twee telescopen en verrekijkers in bruikleen gegeven bij de wad- en vogelwachters Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
– Natuurlijk organiseerde het Vogelinformatiecentrum het gehele jaar de bekende vogelexcursies. Ruim 2000 mensen namen deel aan onze excursies. Hierdoor konden we een fors bedrag sparen voor de Stichting Texel Vogeleiland. Ook hebben we een bedrag gespaard voor het Drijvershuus in Den Hoorn en een bedrag wat via het Nationaal Park gebruikt wordt voor de aanleg van een nieuw vogelkijkscherm bij het Renvogelveld.
Ook in 2017 zullen we weer soortgelijke activiteiten opzetten en organiseren. Even kort:
Meimaand vogelmaand met op 6 en 7 mei het Waddenvogelfestival (en Dutch Birding weekend). Tijdens dit weekend willen we een heuse Big Day organiseren. Hierover leest u later meer.
Het Najaarsweekend van Dutch Birding wordt ook weer georganiseerd dit zal plaatsvinden van 13 tot 16 oktober.
En natuurlijk organiseren we in 2017 ook weer onze vogelexcursies. Mensen kunnen in 2017 kiezen uit de volgende mogelijkheden.
– Vogelherkenningsexcursie
– Vogelexcursie XL
– Vogelwandeling op zondag in samenwerking met Klif 12
– Halve dag excursies met een minibusje langs de oostkant, en bus excursies door het Nationaal Park (daar starten we mee vanaf half april).
– Thema excursies
De Vogelaar van het jaar
Tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2015 hebben we voor de eerste keer de Vogelaar van het jaar gekozen. Daarop hebben we heel veel positieve reacties gehad.
Pieter duin, die vogelaar van 2015 was, is één van de mensen die heel veel gedaan heeft, en nog steeds doet aan de soortenlijst van Texel.
Arend Wassink, die vogelaar van het jaar 2016 was heeft daar ook veel aan bijgedragen en doet dat ook nog steeds. Arend is ook actief als gids.
Wie wordt nu de vogelaar van het jaar 2017.
De vogelaar van het jaar 2017 wordt iemand die zich al heel lang inzet voor de bescherming van vogels op Texel. In zijn werkzame verleden wist hij zijn vogelkennis al over te brengen op zijn collega’s. Die wisten als je met hem in de auto op het strand zat, dat je altijd wel even stil stond bij vogels die er te zien waren. Ook al geniet hij al een aantal jaren van zijn vrije tijd, hij lijkt nu wel drukker dan ooit. Zijn vrouw kan dit waarschijnlijk wel beamen
Hij zet zich vooral in voor de strandbroeders, weidevogels, het onderhoud van de vogelkijkpunten, is excursieleider bij ons, maar ook bij Natuurmonumenten en bij het NET, is bestuurslid van de Vogelwerkgroep, is wetlandwacht voor Vogelbescherming en noem maar op. Drukker kan bijna niet.
Giel Witte, want die wordt Vogelaar van het jaar 2017 verdient het als ware beschermer, en een wandelende bron van kennis over de vogels op Texel. Giel weet de mensen altijd te boeien over de vogels van nu en met verhalen over de vogels in het verleden. Dit is ook wat mensen tijdens de excursies zo aanspreekt. Het gaat bij Giel niet alleen over de herkenning, maar ook over de levenswijze van de vogels.
Giel is ook altijd enthousiast, of het nu gaat om even te helpen bij het maken van een vogelkijkpunt, onderhout van de kijkhut, afzetten van een kolonie of invallen bij een excursie. Giel staat er. Dus voor 2017 de vogelaar van het jaar.
© foto’s Gerhard Christenhuis