Dutch Birding Vogelweekend Texel groot succes

Het Dutch Birding Vogelweekend wat door het Vogelinformatiecentrum werd georganiseerd van 16-19 oktober 2015 was een groot succes. Meer dan 170 verschillende vogelsoorten werden er gezien. Door extreem gunstige weersomstandigheden werden er meer Roodborsten, Goudhanen en Lijsters dan andere jaren gezien. De meest Zeldzame vogel die werd ontdekt was een Zwartkeellijster.

Het weekend begon op vrijdag met fantastisch weer om vogels te kijken. Al meerdere weken was er een oostelijke stroming geweest en begin van de week was de temperatuur redelijk gedaald, echt herfst dus. De trek uit Scandinavië en oostelijke streken was meer dan goed te noemen. Grote groepen lijsters trokken over. De woensdag daarvoor Was Texel al overspoeld met Roodborsten en Goudhanen, niet vaak zijn er zulke dichtheden van deze kleine vogels gezien. Naast grote aantallen van algemene vogels werden er ook een Siberische Tjiftjaf, meerdere Klapeksters en enkele Bladkoningen gezien.
De zaterdagochtend startte nog beter. Gedurende de nacht had het geregend. Voor de vogels was dat minder leuk dus die hadden massaal de grond opgezocht. In plaats van doorvliegen naar het zuiden, zochten ze nu land op. De meeste vogels komen dan net aan van een verre tocht over zee, overvallen door regen wil je als vogel dan maar één ding, rusten en eten. Texel werd in korte tijd overspoeld door Koperwieken, Zanglijsters, Kramsvogels, Keepen, nog meer Roodborsten en nog meer Goudhanden. Het duurde niet lang of Ruud van Beusekom uit Oost ontdekte bij Loodsmansduin een Zwartkeellijster. Deze vogelsoort was pas één maal eerder op Texel gezien en deze ontdekking was de negende voor Nederland. Uiterst zeldzaam dus. Het nieuws werd snel wereldkundig gemaakt en binnen de kortste keren stonden meer dan 300 vogelaars op de plek waar de vogel helaas niet meer te zien was. Lijsters zijn tijdens de najaarstrek vaak erg schuw en ook deze Zwartkeellijster hield het na 15 minuten ook al voor gezien. Hij werd helaas niet meer teruggevonden. Ruud won met deze ontdekking de verrekijker die beschikbaar was gesteld door SWAROVSKI OPTIK. Een heuse CL 8×30 ter waarde van € 1.000,-.

prijsuitreiking-najaar-2015De kijer werd zondagavond door Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum overhandigd aan een trotse Ruud van Beusekom.

Die zaterdag deden vele honderden vogelaars goede pogingen om een nog zeldzamere vogelsoort op Texel te ontdekken. Er werden geluiden gehoord van Siberische Boompiepers, mogelijk zelfs een Mongoolse Pieper, er werd een Grauwe Franjepoot gezien, meerdere Velduilen, Ruigpootbuizerden, maar niets wat zeldzamers is dan een Zwartkeellijster.

Zondag begon met veel regen. Natuurlijk weer goede omstandigheden om veel vogels te zien, want bij goed weer zouden de meeste vogels weer doortrekken, verder naar het zuiden. Maar ook zondag werden er geen zeldzaamheden van formaat gezien.

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend bezochten naar schatting meer dan 500 vogelliefhebbers ons mooie eiland. De meeste gingen actief op pad om vogels te kijken. Op vrijdagavond werd de lezing van Dutch Birding bezocht door meer dan 120 mensen, op zaterdagavond aten bijna 90 mensen mee met het Hollands stamppotbuffet, wat perfect verzorgd werd door Joost Oldenburg van het Eierlandsche Huis. De lezing van zaterdagavond werd bezocht door bijna 200 mensen en ook op zondagavond waren bijna 100 mensen aanwezig bij de lezing.

De excursies die georganiseerd waren door het Vogelinformatiecentrum werden door meer dan 100 mensen bezocht. Ook de verrekijkershow van SWAROVSKI, MEOPTA en BYNOLYT had een record aantal bezoekers. Vele mensen maakten gebruik van het aanbod om gratis hun verrekijker of telescoop te laten schoonmaken.

Mede namens Dutch Birding, iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage, deelname en gezelligheid. Het volgende Dutch Birding Vogelkijkweekend is weer in het voorjaar en wel van 6-9 mei 2016 en van 14-17 oktober 2016. Tot dan.

 

Wilt u meer weten over Dutch Birding: kijk dan hier.

Wilt u meer weten over het Biggest Year van Arjan Dwarshuis en wilt u hem steunen geld in te zamelen voor het goede vogeldoel, klik dan hier.