Nieuwe Vogelaar van het jaar.

Wij wensen iedereen een heel goed en vogelrijk 2016 toe.

thumb Vogelaar-vh-jaar-2016-007Traditiegetrouw beginnen we ook dit jaar weer met een nieuwjaarsreceptie voor vogelaars op Texel. Gewoon een gezellige borrel, een hapje, en natuurlijk de verkiezing van de vogelaar van het jaar.

Natuurlijk even een korte en sterk samengevatte terugblik op 2015 en een kijkje in de toekomst van 2016.

We hebben als vogelaars een prachtig vogeljaar achter de rug. Net als het jaar ervoor werden er weer erg mooie soorten op Texel gezien. Geen nieuwe soort voor Nederland, maar toch wel een groot aantal vermeldenswaardige.

Volgens de samenvatting van waarneming.nl werden er afgelopen jaar 278 verschillende vogelsoorten op Texel gezien, welke gemeente in Nederland doet dat na? Natuurlijk zijn nog niet al die waarnemingen geverifieerd maar ruim 270 soorten in één gemeente, niet slecht.

  • 15 februari landde er achter het Vogelinformatiecentrum een Ooievaar op het nest. De vogel verbleef maar een paar uur.
  • 23 februari was er kort een Amerikaanse wintertaling op het Wagejot
  • 7 april werd er een groene specht gezien, later op 9 en 10 oktober nog een keer.
  •   Al op 12 april werd de eerste Roodstuitzwaluw ontdekt door Giel Witte, een hele vroege.
  • 13 april een adult mannetje Steppenkiekendief op de Hors door Jos vd Berg. Later volgenden er nog een aantal waarnemingen van deze soort, maar een mannetje is echt zeldzaam.
  • 23 april een Waterspreeuw op de golfbaan, leuke discussie soort, want ging het hier nu om een roodbuik of een zwartbuik. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd.
  • 10 mei een bijna adulte man Citroenkwikstaart op het Renvogelveld en op 29 augustus weer een, toen een vogel in eerste najaarskleed.
  •  14 mei een Breedbekstrandloper in het Ottersaat.
  • Texel had een nieuwe soort als broedvogel, een Steltkluut broedde met succes vier eieren uit. Helaas zijn alle jongen opgegeten door meeuwen.
  • 8 juli de eerste Aziatische Goudplevier, natuurlijk een jaarlijkse gast, maar toch het vermelden waard.
  •   31 juli werd er een Vale Gier gezien, precies een dag eerder dan in 2014. Toen verscheen er één op 1 augustus. De vogel verbleef enkele dagen en liet zich mooi zien.
  • 12 september een Kleine Spotvogel in de Slufter.
  • 23 september een Amerikaanse Goudplevier overvliegend door Vincent Stork, later herhaalde Diederik Kok dat nog eens op 2 oktober. Verder werd er door niemand één gezien. Natuurlijk erg moeilijk hard te maken, temeer omdat het niet meevalt deze goed op naam te brengen zonder overtuigende foto’s.
  • 16 oktober een Pallas Boszanger in de Tuintjes.
  • 17 oktober een Zwartkeellijster nabij camping Loodsmansduin. (winnaar kijker DB weekend) ontdekt door Ruud van Beuzekom.
    succesvolle-oktober-vogelmaand-op-texel-video-archief                        natuurnieuws-kort-vale-gier-dennen-archief
  •   Vanaf 17 oktober werden er maar liefst 3 Siberische Boompiepers gezien in het Krimbos.
  •   21 oktober zal voor Jos vd Berg en Sam Gobin als schokkende datum ervaren worden. Ze zagen een hele donkere grotere valk over het duin vliegen, grote kans dat het hier om een Eleonora’s Valk ging. Bij aanvaarding zou dit de tweede voor Nederland zijn.
  • 7 november een Vale Gierzwaluw door Eric Menkveld.
  • 27 november dook de eerste Roodhalsgans op, later werden het er 4 waarvan. Drie bleven tot op 31 december. Een hele mooie lijst, dit geeft toch weer behoorlijk wat motivatie voor 2016. Hoeveel soorten zullen er dit jaar gezien worden.

    Als vogelinformatiecentrum hadden we een druk jaar, dat is natuurlijk altijd leuk. Erg veel mensen hebben gebruik gemaakt van alle informatie die we verstekken over vogels kijken op Texel. Ook altijd gezellig dat veel vogelaars even de tijd nemen voor een bak koffie en hun waarnemingen en verhalen uitwisselen.

    Ons excursie-aanbod hebben we begin 2015 uitgebreid met kinderexcursies (in de schoolvakanties) en een middag excursies. Ook zijn we gestart met excursies aan de Zuidkant van Texel. De excursies worden goed bezocht en we vinden het leuk dat hierdoor zoveel mensen in aanraking met vogels kijken komen. Dit jaar zetten we deze excursies zo door en zullen we over het jaar verdeeld verschillende thema excursies starten. Hou hiervoor onze website www.vogelexcursiestexel.nl goed in de gaten. 
    thumb Vogelaar-vh-jaar-2016-006                  thumb Vogelaar-vh-jaar-2016-005 
    In 2015 hebben we meerdere leuke events gehad.

  •   Texelpromotie tijdens de Dutch Birding dag in Lunteren.
  • Het Dutch Birding voorjaarweekend
  • De vogelkijkdag
  •  Texelpromotie op het Nederlandse Vogelfestival
  •   Texelpromotie op de Engelse Birdfair in Rutland
  •  Het Dutch Birding Najaarsweekend.
  • Texelpromotie op de Sovon Dag in Ede.In 2016 zullen we in samenwerking met Het Nationaal Park Duinen van Texel de “meimaand vogelmaand” organiseren. Samen met het Nationaal Park, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Roots wordt er op 7 en 8 mei een Voorjaars- vogel-weekend georganiseerd. Dit valt dan samen met het Dutch Birding weekend. Op verschillende punten van het eiland komen vogelkijkposten en vogelexcursies. Dat weekend is ook de vogelkijkdag en de Natuurmarkt gehouden.

    In het najaar, het weekend van 15-16 oktober, is er weer het Dutch Birding weekend.

    In 2015 hebben we in samenwerking met Natuurmonumenten en het waddenmonitoringproject Walter een Webcam op Utopia geplaatst. De schitterende beelden die dit opleverde gingen de gehele wereld over. In 2016 hopen we dat de webcam wederom mooie beelden van de Grote Sterns kan delen.

    Komend voorjaar komt er een nieuwe checklist van vogels van Texel. Ditmaal als vogelgids. Ook staan hier meer dan 30 vogelgebieden in beschreven. Deze checklist wordt meertalig en is voor iedereen verkrijgbaar bij onder andere het Vogelinformatiecentrum.

    In 2016 zullen we net als in 2015 veel tijd stoppen in het maken van filmbeelden voor de nieuwe natuurfilm over Texel, Texel in Vogelvlucht. De eerste ideeën voor deze film stammen al van voor 2013. Inmiddels is er een samenwerking met Videolux aangegaan en kan deze film nog grootser worden.

    Dit voorjaar komt er een nieuwe website met de avifauna van Texel. Dit wordt een website waarop je iedere vogel die op Texel gezien is kunt vinden. Je kan dan op een eenvoudige manier alle info over de vogel vinden. De website wordt momenteel gebouwd, en daarna zal het grote vullen moeten gebeuren. Hiervoor wordt een beroep gedaan op vele vrijwilligers. We trekken circa 2-3 jaar uit om de gehele website te vullen. Dit gebeurt zodanig dat de website in de loop van 2016 al online kan.

    Tijdens de nieuwjaarsreceptie 2015 hebben voor de eerste keer de Vogelaar van het jaar gekozen. Daarop hebben we heel veel positieve reacties gehad. Pieter duin, die vogelaar van 2015 was, is één van de mensen die heel veel gedaan heeft, en nog steeds doet aan de soortenlijst van Texel. De vogelaar van het jaar 2016 heeft daar ook veel aan bijgedragen en doet dat ook nog steeds.
    thumb Vogelaar-vh-jaar-2016-001                         thumb Vogelaar-vh-jaar-2016-004
    Ditmaal geen geboren Texelaar, maar wel iemand die al lang geleden naar Texel is gekomen. Toen als hard core vogelaar. Hij heeft Texel op de kaart gezet als eiland waar je veel zeldzame vogels kunt vinden. Hij staat bekend om zijn doorzettingsvermogen als het gaat om zeldzaamheden te zoeken en te vinden. Hij staat ook bekend om zijn grote kennis van moeilijk te determineren vogels, vooral oostelijke soorten. Hij heeft er erg veel in de hand gehad vanwege ringactiviteiten en mag graag stevige uitspaken doen over determinatie van vogels die op Texel gezien worden. Door hem heeft de Texelse vogellijst veel kwaliteit, en een hoge betrouwbaarheid gekregen. Nog dagelijks beoordeeld hij waarnemingen of die betrouwbaar genoeg zijn voor de Texelse lijst. Hij is daarin meedogenloos.

    Arend Wassink, Het afgelopen jaar lag zijn focus wat meer verdeeld. Hij heeft ongelofelijk veel energie gestopt in zijn nieuwe boek (New Birds of Kazachstan). Nu het boek er is, stort hij zich op de Texelse Avifauna.

    Door Arend zijn Enthousiasme zijn veel andere mensen ook naar vogels gaan kijken. Door Arend zijn scherpte, heeft hij veel vogels voor de Texelse lijst ontdekt. Daarnaast is Arend enorm kritisch op andermans waarnemingen en heeft de Texels vogellijst een enorme betrouwbaarheid gekregen. Een verdiende titel: Vogelaar van 2016.
    Vogelaar-vh-jaar-2016-003

    Foto’s: Gerhard Christenhuis